BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.428,34
HABER /  GÜNCEL

Unutkanlık Alzheimer belirtisi

Yaşlılıkta unutkanlığı normal karşılayan anlayış alzheimer tanısını engelliyor. Uzmanlar uyarıyor!

Abone ol

OMÜ Şehir Polikliniği Konferans Salonu'nda "Alzheimer Hastalığı" konulu konferans veren Yrd. Doç. Dr. Hüseyin A. Şahin, hastalığın bellek bozukluğuyla başlayıp zamanla davranış bozukluklarının da eklendiği bir sinir sistemi hastalığı olduğunu söyledi.

GEÇMİŞ DEĞİL BUGÜN UNUTULUYOR

Şahin, alzheimerin başlangıçta özellikle yakın geçmişte yaşananların unutulmasına neden olduğunu dile getirerek, "Bu dönemde 15-20 yıl önce olan olayların anımsanmasında hiçbir sorun yaşanmaz. Bu durum hastalığın çok çarpıcı bir özelliğidir. Alzheimer, kişinin, hastalık başladıktan sonra yeni bir bilgi öğrenmesini neredeyse imkansız kılar. Fakat hastalık başlamadan önce öğrenmiş olduğu bilgileri uzun yıllar etkilemez" dedi.

Alzheimerin, gençlerden çok yaşlı kişilerde geliştiğine ve 65 yaşın üzerinde görülme sıklığının yaklaşık yüzde 5-6 olduğuna değinen Şahin, "Ülkemizde 200-250 bin alzheimer hastası var. Yaşlı nüfusumuzun giderek artacağı göz önüne alınırsa bu sayı artacaktır" diye konuştu.

ERKEN TANI İÇİN ÇABALIYORUZ

Hemen hemen tüm hastalıklarda olduğu gibi alzheimerda da erken tanının tedavi başarısını etkileyen önemli faktör olduğunu kaydeden Şahin,"Hastaların hastaneye getirildikleri sırada unutkanlık yaşlılarda doğal görüldüğü için hastalık orta veya ileri evreye gelmiş oluyor. Bu yanlış düşünceleri ortadan kaldırmak için çaba harcıyoruz."