BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  DÜNYA

Ünlü siyasetçi seçim istedi

Seçimlerin ardından geçen bir buçuk aylık süreye rağmen hükümetin kurulamadığı İtalya'da, merkez sağ bloğun lideri Silvio Berlusconi, bir an önce ülkede güçlü bir hükümetin kurulmasını eğer kurulamıyorsa da seçimlere gidilmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

Ülkenin güneydoğusundaki Bari kentinde partisinin mitingine katılan ve burada konuşan Berlusconi, "Ya güçlü ve istikrarlı bir hükümet kurulur ya da İtalyanlara haziranda bir oy kullanma imkanı daha verilir" dedi.

Berlusconi, haziranda ülkede yeniden sandıkların kurulması durumunda merkez sağın başbakan adayı olacağını da bildirdi.

76 yaşındaki eski başbakan, şubat ayındaki seçimlerden birinci sırada çıkan ama parlamentonun üst kanadı Senato'da çoğunluğu sağlayamadığı için hükümet kuramayan rakibi merkez solun lideri Pierluigi Bersani'ye de "Bersani, bizim oylarımızı istiyor ama bizimle hükümet kurmak istemiyor. Bersani biz senin kölen değiliz, boş şeylere harcayacak vaktimiz yok" ifadeleriyle yüklendi.

DEMOGOJİ YAPMA

Başkent Roma'da partisinin mitingine katılan Pierluigi Bersani ise Berlusconi 'yi demogoji yapmakla suçladı ve kendilerine bir zamanlar kriz var dediklerinde, 'restoranlar dolu' diyenlerin ülkenin durumunun dramatikliğinden bahsettiğini kaydetti.

Bersani, neden geçici ve geniş kapsamlı bir hükümet kurmak istemediklerini iyi açıklamaları gerektiğinden söz ederek, ülkenin içinden geçtiği problemlere geçici hükümetin cevap veremeyeceğini savundu.

Geçen ayki seçimlerde aldığı yüksek oyla sürpriz yaparak üçüncü parti olarak çıkan 5 Yıldız Hareketi de bu iki ana hareketle koalisyon hükümetine kesinlikle karşı çıktığı için ülkede yaklaşık bir aydır yürütülen hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamıyor.

En çok oy alan ve aralarında anlaşmaları durumunda parlamentoda çoğunluğa sahip bir hükümeti oluşturabilecek bu üç hareket arasındaki anlaşmazlık sebebiyle henüz hükümetin kurulamadığı İtalya'daki bu siyasi belirsizlik ortamında 15 Nisan Pazartesi günü 12. cumhurbaşkanını seçme süreci başlayacak.