BIST 9.771
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,85

Üniversitelerdeki, “Sahne Sanatları” yapılanması da yanlış?!..(3)

Prof. değilim ama!; yetki verin, bir ayda düzelteyim.

Şimdi diyeceksiniz ki, neyde anlaşıyoruz ki?

Haklısınız!

Biz, elimizden geldiği kadar yapılanmalardaki yanlışları, eksiklikleri tarafsız bir gözle araştırmaya ve yazmaya gayret gösteriyoruz. Sonuçta alan,  bizim alanımız ve “doğruyu söylemeyen dilsiz şeytandır” sözüne inanıyoruz. Sanat kurumlarımız ne kadar rahat olursa, bina-kadro-alet-sınıf-salon v.b. olursa, akademisyenlerin özlük hakları ne kadar iyi olursa üretim, gelişme o kadar çok olur diye düşünüyoruz.

Para kazanmak için, kendi kurumunu bırakıp, oraya-buraya, çeşitli üniversitelere koşturan sanatçı-akademisyenlerden kaliteli  öğrenci yetiştirilemez, bilim/sanat üretilemez…

Kurumlar için çıkarılan kanunların/yönetmeliklerin uygulanabilir ve doğru olması lazım. Karmaşa sadece birilerine unvan verdirir ama, o alana zarar verir!..

Bugün de, üniversitelerimize bağlı sanat kurumlarındaki Sahne Sanatları Bölümleri’ni incelemeye aldık. Birlikte bakalım;

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Sahne Sanatları Bölümü’nde; “Tiyatro ASD (Oyunculuk SD/ Yanlış), Opera ASD (Opera Sanat Dalı-Müzikal Sanat Dalı/Yanlış), Bale ASD (Bale Dansçılığı Sanat Dalı-Pantomim Sanat Dalı/Yanlış), Müzikal Sanat Dalı/Yanlış)yapılanması var.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Sahne Sanatları Bölümü’nde; “Opera ASD, Tiyatro ASD ve Bale ASD” yapılanması mevcut. Bu üniversite GSF yapılanmasında örnektir. Günün şartlarını önceden görmüş ve “Müziği, Tiyatroyu, Bale’yi” içine  almamış, diğer sanat dallarına yer vermiştir. Bu yapılanma YÖK tarafından diğer GSF’lere uyarlanmalıdır. Ve, daha önce yazdığım gibi;  “GSF içinde Müzik Bölümleri’ne yer verilmemelidir.”

Kocaeli  Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü’nde sadece; “Oyunculuk ASD” var.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Tiyatro Bölümü; “Dramatik Yazarlık ASD, Oyunculuk ASD” var. Adını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat verdiği ve onun yüksek uygarlık idealini gerçekleştirme isteği üzerine, 14 Haziran 1935’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 2795 sayılı kanunun 22 Haziran 1935 tarih ve 3035 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kuruluşu tamamlanan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde, yıllardır  Konservatuar ve GSF olmadan bir çok yapı eğitime devam ediyor.

Çanakkale  18 Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü’nde sadece; “Oyunculuk ASD” var.

Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Sahne Sanatları Bölümü altında yine yanlış bir yapılanma var; “Bale ASD, Opera ASD, Tiyatro ASD-Oyunculuk SD(Yanlıştır/SD ibaresi  kalkmıştır.)”

9 Eylül  Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü altında; “Dramatik Yazarlık-Dramaturji ASD, Sahne Tasarımı ASD, Oyunculuk ASD” olarak  yapılanmış.

Erzurum Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tiyatro Bölümü; “Dramatik Yazarlık ASD, Dramaturgi ASD, Oyunculuk ve Sahne Tasarımı ASD’den”  oluşmaktadır.

Süleyman  Demirel Üniversitesi GSF, Sahne Sanatları Bölümü, Tiyatro ASD altında; “Dramatik SD, Yazarlık-Oyunculuk SD, Sahne Tasarımı SD.” Olarak yanlış yapılanmıştır. O nedenle bu yapılanma düzeltilmelidir.

Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Sahne Sanatları Bölümü; “Tiyatro ASD (Oyunculuk SD/Yanlış), Kukla ve Gölge Oyun SD/Yanlıştır, Opera ASD.”

Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Sahne Sanatları Bölümü; “Tiyatro ASD ve Opera ASD’den” oluşmaktadır.

Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Sahne Sanatları Bölümü; “Opera-Şan ASD, Tiyatro-Oyunculuk ASD ve Bale ASD’den”  oluşmaktadır.

Haliç Üniversitesi  Konservatuvarı; “Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü, Tiyatro Bölümü, Türk Musıkisi Bölümü” olarak yapılanmış.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Müzik Lisans Programı’nda “Eğitim ve Sanat Dalları” adı altında “Çalgılara” yer verilmiş. Yanlış olmuş. Çünkü, “Müzik lisans programı” olmaz..Fakülte zaten lisans programı uygular. Program bölüm altlarında olur.”Sanat dalları” kullanımı yanlış. “Çalgı Eğitimi Bölümü” denilmesi doğrusudur.

Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde; “Oyunculuk Bölümü, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü” var.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde; “Sanat Yönetimi Bölümü, Tiyatro Bölümü” var.

Maltepe  Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde; “Sahne Sanatları Bölümü” var.

SON SÖZ: Sanat dalları yıllar önce (1998 li yıllarda)  kaldırıldı. Ama, konservatuar yapılanmalarında hala sanat dalları geçerli gözüküyor. Kimse yönetmelikleri görmüyor, bilenler uyarmıyor mu? Hala,  “Sanat Dalı Başkanları” da var!..

Sahne Sanatları Bölümü adı altında; tiyatro, bale, geleneksel-çağdaş danslar olmalıdır. Ancak; müzikal, opera neden yok? Anlaşılamıyor…

Ayrıca, bu bölümlerin  GSF’de mi, yoksa Konservatuar bünyesinde mi olması konusunda birlik yok. Bize göre Konservatuar olmalı, GSF’ler asli görevlerine ve bölümlerine dönmelidir.

Bu bölümlerde bolca Doç.,Prof. gözüküyor.

İyi de; bu alanlarda hangi konumdayız?

Hangi büyük projelere imza atılmış?

Alanda basılı kitaplar nerede?

Dosyalara konan ve puan alınan  yayınlar nerede?

Varsa!, bu yayınlar alana ne getirmiş?

Akademisyenlerin unvanları var ama, uygulamada/sahnede/oyunda/dansta v.b. sanat alanında isimleri, maalesef yok?

Tanınıyorlar mı?

Hayır?

Peki, nasıl olacak?

Cevabı aranan SORU şu;

“Sahneye çıkmayan, sahne tozu yutmayan, seyirci alkışı bilmeyen; sahneye çıkacak kişiyi nasıl yetiştirecek?”