BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.425,56
HABER /  DÜNYA

Üniversiteler kalkınmada lokomotif olacak”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dünyanın önümüzdeki süreçte bilgi ve bilim odaklı bir sürece girdiğini belirterek, bu süreçte ...

Abone ol

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, dünyanın önümüzdeki süreçte bilgi ve bilim odaklı bir sürece girdiğini belirterek, bu süreçte Türkiye’nin kalkınmasında lokomotiflerin üniversiteler olacağını söyledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) tarafından düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi, Türkiye’nin 81 ili ve 20 farklı ülkeden 191 üniversitesinden stratejik vizyon sahibi gençlerini bir araya getiriyor. “Hedef 2023: Lider Ülke Genç Türkiye” ana temasıyla düzenlenen zirve, devletin zirvesindeki isimlerin de katılımıyla gerçekleşiyor.
Zirvenin ikinci gününde gerçekleştirilen “Bilim, Sanayi ve İleri teknoloji 2023” temalı oturumunun açılış konuşmasın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptı. Oturum Başkanlığı’nı Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun yaptığı oturumda TÜBİTAK başkanı Yücel Altunbaşak, Hyundai Türkiye Genel Müdürü Ümit Aslan ve İstanbul Milletvekili Gülay Aslan öğrencilerle bir araya geldi.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin geçtiğimiz son dönemde, son 10 yıl içerisinde hayatın her alanında büyük ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Hangi göstergeyle bakılırsa bakılsın Türkiye’nin 10 yıl öncesine göre çok daha güçlü bir ekonomi ve daha ileri bir demokrasiye kavuştuğunu belirten Bakan Ergün, Türkiye’nin 36 milyar dolar ihracat yapan ülke konumundan 152 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumuna yükseldiğini söyledi.

“TÜRKİYE’YE DİZ ÇÖKTÜREN SÜREÇ TASFİYE EDİLDİ”
Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde IMF’ye olan borcunun son taksitini ödediğini belirten Bakan Ergün, asıl önemli olanın ise Türkiye’yi IMF’ye götüren, Türkiye’ye adeta diz çöktüren süreçlerin tasfiye edilmesi olduğunu aktardı. Bakan Ergün, IMF’ye borcun kapatıldığı 14 Mayıs tarihi ile çok partili hayata geçişte 14 Mayıs 1950’nin çok önemli iki tarih olduğunu anlatan Bakan Ergün, bu iki 14 Mayıs’ın asla unutulmayacağını belirtti.
Türkiye’nin kredi notunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yükseltildiğini de hatırlatan Bakan Ergün, çok geç olsa bile Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyesine yükseltilmesinin önemli olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE’YE ÖRTÜLÜ BİR BLOKAJ VAR”
Bakan Ergün, bu gelişmelerle birlikte Türkiye hakkında bir takım tereddütleri bulunan ve mevzuatları gereği Türkiye’ye gelmekte geciken yatırımcıların Türkiye’yi bir yatırım merkezi olarak görmeye devam edeceklerini söyledi.
“Biz ne kadar değer vermesek de, bazı yatırımcılar bu tür notlara değer vermekte” diyen Bakan Ergün, Türkiye’nin şimdiye kadar notunun yükseltilmemesinin de objektif olmayan kriterlerden kaynaklandığını söyledi. Bakan Türkiye’den durumu çok çok daha kötü, borç batağı içinde olan ülkelerin kredi notu yüksek tutulurken, Türkiye’nin kredi notunun düşük seviyelerde tutulmasının uluslar arası alanda Türkiye’ye uygulanan örtülü blokajdan kaynaklandığını ifade etti.
Türkiye’de iki hafta önce Nükleer santral ihalesi ve İstanbul’a 3. Havaalanı ihalelerinin gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Ergün, bu ihalelerin 20 milyar doların üzerinde bir bedellerle gerçekleştirildiğini bildirdi. Geçmişte IMF’nin 1 milyar doları serbest bırakmasının gazetelerde ‘Ortalık paraya boğulacak, esnaf rahatlayacak’ manşetleri atıldığını aktaran Bakan Ergün, bu gün ise 20-30 milyar dolarlık ihalelerin her gün gerçekleşen olaylar haline geldiğini belirtti.

“ÜNİVERSİTELER LOKOMOTİF OLACAK”
Türkiye’nin elde ettiği gelişmeler değerlendirildiğinde başarılı sayılabileceğini dile getiren Bakan Ergün, ancak bunun bir rehavete ve doymuşluğa sebep olmaması gerektiğini aksine elde edilen kazanımların sıçrama tahtası olarak kullanılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’ye 2023 hedeflerine ulaşmasında kritik rolü bilim, sanayi ve teknoloji politikalarının oynayacağına işaret eden Bakan Nihat Ergün, dünyanın endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçtiği süreçte üniversitelerin öneminin iyice artacağını söyledi.
Türkiye’nin geleneksel teknolojilerden yüksek katma değer taşıyan alana geçiş yapması gerektiğini ifade eden Bakan Ergün, üniversitelerin bu süreçte lokomotif olacağını belirtti. Bakan Ergün, “Üniversiteler bu süreçte kalkınmanın lokomotifi olacaktır. Bilgi orada var. Bilgi odaklı bir süreç yaşayacaksak bilginin merkezi üniversitelerdir. Üniversiteler boş tartışmaların, lüzumsuz itiş kakışların, onu nasıl engellerim, burayı nasıl kışlaya çeviririm merkezleri olmaktan çıktılar. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasında lokomotif haline geçek. Bu oyun hep birlikte oynayacağız. Ama mendili üniversitelere sallayacak. Halay başı üniversite olacak” dedi

"ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİYLE İNOVASYON ODAKLI HEDEFLER SEÇİN"
Bakan Ergün’den sonra Oturum Başkanlığı’nı Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun gerçekleştirdiği “Bilim Sanayi ve İleri teknoloji” başlıklı oturuma geçildi.
Türkiye’nin Rusya’dan sonra dünyanın en fazla üniversite öğrencisi olan ülke konumuna geldiğinin altını çizen Rektör Gülay Barbarosoğlu bunun Türkiye için önemli bir avantaj olduğunun altını çizdi. Barbarosoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:
‘’Değerli Gençler; Dünya’nın geleceği siz gençlerin elinde ve bu organizasyon bunun için önemli adımlardan bir tanesi. Burada konuşmacılarımızın verdiği mesajlar çok açık ‘Ben yapamam, bana imkan vermezler.’ demeyin hayallerinizi yazmaya başlayın.’ İleri teknoloji üretmek için başta üniversiteler musluğu açmalı ve bu gelişimde öncü olmalıdır. Türkiye’nin diğer önemli çalışmaları da sanayi de gerçekleşmektedir ve sanayiciler katma değer kazandıran inovasyon odaklı bir hedef seçmişlerdir. ‘ Bunun olması için de iki tarafında bunu istemesi gerekir. Sanayilerimizden de bu alanda destek bekliyoruz. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Bunun için de yetkili yerlerimiz ve kanunlarımız vardır.’’

ALTUNBAŞAK: “TÜRKİYE’NİN İNSAN KAYNAKLARI İMKANLARI BAŞKA HİÇBİR ÜLKEDE YOK”
Ardından söz alan TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye’nin çok dinamik bir ülke olduğunu ancak ülke içinde yaşayan insanların bunu denizdeki balığını suyu fark edemediği gibi fark edemeyebileceğini söyledi. TÜBİTAK olarak girişimciliğe çok önem verdiklerini söyleyen Altunbaşak, “Türkiye mali konularını halletti artık insan verimini arttırmak zorundayız. Bu da girişimcilik ve eğitimle olur. 1997 senesi Silikon Vadisi’nde bir şirkette çalıştık. ‘Google’ isminde bir şirket kuruyoruz dediler. Kafanızda büyütmeyin, ben de onun içinde yer alabilirdim ama fırsatı kaçırdım. Önemli olan başlamak, bunların bir kısmı tutuyor bir kısmı tutmuyor ama silikon vadisinde firma batırınca almıyor. Bu iyi bir şey, batırdıysan girişimcilik ruhun olduğu anlaşılıyor çünkü batırmak için senin bir şirket kurmuş olman lazım. Türkiye’nin birinciyi lige çıkmasını için inovasyon, eğitim, girişimcilik gibi konular literatürde yazıyor ben söylemiyorum. Sayın Bakanımız bahsetti, kendinize güvenmeniz lazım” diye konuştu.

DALYAN: “2023 HEDEFİMİZ SİZ GENÇLERSİNİZ”
Son olarak konuşan İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan ise, ‘’Sizler çok şanslısınız, bizim zamanımızda rektörü sadece bahçede görürdük, bir tek hocalarımızı bilirdik. Burada sizin bakanınız, milletvekiliniz var. Ben de sanayi kökenli bir ailenin bireyiyim. İnovasyon, hep anlatılır ancak öğrenci ruhuna anlatılmaz. Bizler yöneticiler olarak ekonomiden cari açığa kadar, inovasyonun bilim ve araştırmanın öneminin farkındayız. Eğitim bilim ve teknolojiye yatırım yapmalıyız. Okullarımızda şimdi her türlü imkan var.Üniversitelerimiz yeni kurulan arge merkezleri ve teknoparklar arasında işbirliği kurmamız gerekiyor. Teknoparklar, ileri teknoloji yakalamada önem taşımaktadır. Sanayi tezleri destek programı, tekno girişim ve arge merkezleri; rekabetçi bir ekonomi konusunda önemli bir geçiş sağlanmıştır. Bizim dönemimize kadar bir veri tutulmamış ama bizler şimdi rakamlarla konuşuyoruz, belge her şeyden önemli. Bizler bunlar için varız, 2023 hedeflerimiz sizlersiniz. Hepimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının evlatlarıyız, 2071’e çıkabilirsek onların hakkını verebiliriz’’şeklinde konuştu.
(İHA)