BIST 9.002
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,84
HABER /  GÜNCEL

Uludere patlamasındaki çarpıcı gerçek!

Şırnak'ın Uludere ilçesinde 2 askerin yaralanmasına neden olan patlama hakkında şok bir iddia ortaya atıldı

Abone ol

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı ve geçen aralık ayında hava operasyonunda 34 kişinin yaşamını yitirdiği Ortasu Köyü'nde bir hafta önce, askeri aracın geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 2 askerin yaralanmasına neden olan 30 kilo patlayıcının, bölgedeki teröristlerle işbirliği içerisinde olan kaçakçılar tarafından konulduğu ihtimali ağırlık kazandı.

Uludere'nin Ortasu Köyü'nde 30 nisan günü askeri aracın geçişi sırasında meydana gelen patlamada 2 asker yaralandı. El yapımı uzaktan kumandalı bombanın 30 kilo olduğu belirtilirken, patlamanın ardından yolda 2 metre çapında 1 metre derinliğinde çukur oluştu. İstihbarat kaynakları ve güvenlik görevlileri, saldırının ardından geniş kapsamlı yaptığı çalışmada, patlayıcının terör örgütü PKK'ya ait olduğunu, ancak saldırının yapılış biçiminden, teröristlerce gerçekleştirilmediğini belirledi.

Olay yerinde yapılan incelemede, el yapımı patlayıcının yakın bir zamanda ve acele ile hazırlanmış olduğu belirlendi. Patlayıcının kurulduğu noktada, araca isabet etmesi durumunda aracı derin bir şarampole yuvarlamaya ve içindeki personeli öldürmeye yönelik olduğu anlaşıldı.

ULUDERE'DE 34 KÖYLÜNÜN ÖLÜMÜ HATIRLATILDI

Güvenlik güçleri tarafından olayla ilgili hazırlanan raporda, Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 köylünün ölmesine de atıfta bulunuldu. Raporda şu görüşler savunuldu:

"Olay sonrasında PKK tarafından, 'güvenlik güçlerinden intikam alınacağı' yönünde söylemler olması ve kullanılan el yapımı patlayıcı düzeneğinin bölücü terör örgütü tarafından kullanılan düzeneklerden olması, ilk etapta eylemin PKK tarafından yapıldığını işaret ediyor. Ancak, olay esnasında bölge yakınında sivil şahısların görülmesi ve düzeneğin hazırlanması esnasında kullanılan malzeme parçalarının olay bölgesinde bırakılması, eylemin bu bölgede barınan milisler tarafından yapıldığına işaret ediyor."

KAÇAKÇILARA YÖNELİK OPERASYONLAR

Raporda, bu olaydan bir hafta önce sınırı yaşa dışı yollardan geçmek isteyen kaçakçıların sınır ötesinde tespit edilmesi ile güvenlik güçlerinin operasyon düzenlediği belirtilerek şöyle denildi:

"Düzenlenen operasyonu kaçakçılara gözetleyicilik yapan muhbirler tarafından kaçakçılara bildirilmesi ile sınır geçiş gerçekleşmedi. Geçtiğimiz hafta aynı bölgede, İnsansız Hava Aracı (İHA) ile yapılan gözetleme esnasında sınır ötesinde tespit edilen kaçakçı grubun yurt içerisinde yakalanması için operasyon düzenlendi. Arazi yapısı ve muhbirlerden haber alan kaçakçıların sürekli istikamet değiştirmesi nedeniyle arazide güvenlik güçlerinden kaçtılar. Ancak Ortasu Köyü'ne girdikten sonra evlerde yapılan arama neticesinde kaçak malzemeler ele geçirilmiştir."

AMAÇ GÜVENLİK GÜÇLERİNİ CAYDIRMAK

Raporun çarpıcı son bölümünde, "Bu patlama olayının, özellikle kaçakçılara yönelik icra edilen faaliyetlerden sonra, bölgede görev yapan güvenlik kuvvetlerine zayiat verdirerek caydırmak ve görev yapmasını engellemek maksadıyla, bölgedeki teröristlerle işbirliği içerisindeki kaçakçılar tarafından gerçekleştirdiği açıkça görülmektedir" görüşüne yer verildi.