BIST 9.775
DOLAR 32,54
EURO 34,99
ALTIN 2.434,75
HABER /  DÜNYA

Ulemadan 'yumruk' sakal fetvası

50 yaş üstü erkekler sakal bırakabiliyordu. 3 santimi aşmama kuralı vardı. Şimdi yeni kural yumruk kadar sakal...

Abone ol

Tacikistan'da, erkeklerin kendi yumrukları kadar sakal bırakmalarına izin verildi. Tacikistan İslam Merkezi Ulemalar Kurulu, ülkedeki Hanefi mezhebine bağlı erkeklerin sakal bırakmaları ve kadınların da örtünmeleriyle ilgili normları belirledi.

YUMRUK KADAR SAKAL

Tacikistan Ulemalar Kurulunca belirlenen kurallara göre, ülkedeki Hanefi mezhebine riayet eden erkeklerin kendi yumrukları kadar sakal bırakmalarına izin verilirken, kadınların ise giydikleri elbisenin, kadınların yüzü, eli ve ayak tabanının dışında her yerini kapatması gerektiği kaydedildi.

Tacikistan İslam Merkezinden yapılan açıklamada, söz konusu normların Bakanlar Kurulu'na bağlı Din İşleri Komitesi'nin isteği üzerine belirlendiği kaydedilirken, söz konusu kuralların ne zaman uygulamaya konulacağı ve bu kuralları ihlal edenlere ne gibi cezaların öngörüleceği konusunda her hangi bir açıklama yapılmadı.

50 YAŞ ÜSTÜNE SAKAL İZNİ VARDI

2009 yılında da ülkedeki okullarda öğretmen olarak çalışan erkeklere sakal bırakmaları konusunda bazı kısıtlamalar getirilmişti. Buna göre, 50 yaşın üstündeki erkeklere sakal bırakmaya izin verilmiş ve bu sakalın uzunluğunun da 3 santimi aşmaması karara bağlanmıştı.

Daha önce, ABD Dışişleri Bakanlığınca yayımlanan insan hakları raporunda da, sakal bırakmanın resmen yasaklanmadığı Tacikistan'da sakal bırakan insanların iş bulma ve çalışma konusunda bazı engellerle karşılaştığı kaydedilmişti.

SAKALLI DİYE MAÇA ALINMAMIŞTI

Geçen sene Tacikistan Süper Liginde top koşturan Parviz Tursunov, sakallarını göğsüne kadar uzatmasından dolayı emniyet görevlileri tarafından bir maçta sahaya alınmamıştı.

Halkın yüzde 90'ının Müslüman olduğu Tacikistan'da hükümet, yurtdışındaki dini okullarda eğitim alan Tacik gençleri, yasadışı ve aşırı dinci eğitim aldıkları gerekçesiyle ülkeye geri çağırmıştı.