BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,45
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'nın sınır merkezi saldırı altında

Ukrayna'nın doğu kenti Luhansk kentindeki sınır merkezine "yüzlerce" militanın saldırıda bulunduğu belirtiliyor. Muhabirler, saldırıların yoğunlaşmakta olduğuna dikkat çekiyor.

Abone ol

Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk kentinde "yüzlerce militanın" bir sınır komuta merkezine saldırıda bulunduğu belirtiliyor.

Sınır Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, saldırgan militanlardan 5'i öldü, 8'i yaralandı. Sınır muhafızlarından yaralananların sayısının ise 7 olduğu kaydedildi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin komuta merkezini korumak için harekete geçtiği gelen haberler arasında.

Ukrayna Sınır Dairesi sözcüsü Oleh Slobodyan, ağır silah kullanan ve sivillerin bulunduğu konutlarda üslenen militanların saldırılarının yer yer devam ettiğini söylüyor.

AP ise militanların üniformalı olduğunu duyurdu.

Saldırılar yoğunlaşıyor

Bölgedeki muhabirler, haftalardır güvenlik güçleriyle çatışan militanların hükümet binalarına saldırılarının yoğunlaştığına dikkat çekiyor.

Petro Poroşenko'ya Devlet Başkanlığı'nın yolunu açan seçimleri tanımayan militanlar, geçen hafta Donetsk kentindeki havalimanını ele geçirme girişimi sırasında yaklaşık 100 kayıp verdiklerini açıklamıştı.

Poroşenko ise geçen hafta yaptığı açıklamada, "Teröristlerin ve haydutların elinden daha fazla Ukraynalı ölmemesi için her çabayı göstermeliyiz" .

Kırım'ın Rusya tarafından ilhakının ardından benzer bir yol izlemek isteyen Luhansk ve Donetsk'teki ayrılıkçıların 11 Mayıs'ta düzenlediği referandumlar ne Kiev hükümeti ne de Batılı müttefikleri tarafından ciddiye alındı. Rusça konuşan halkın baskın olduğu bu iki kentte referandumdan ezici çoğunlukla 'bağımsızlık' sonucu çıkmıştı.

Diğer yandan, Rusya'nın doğal gaz şirketi Gazprom, Ukrayna'nın borcunu ödemesi için ek süre verme kararı aldı. Karar, Ukrayna'nın borcunun bir bölümünü ödemesi üzerine geldi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin derinleştiği önceki ay Gazprom, borcun tamamının ödenmemesi halinde gaz naklini keseceğini ve bundan sonra ancak peşin para karşılığında satış yapacağını açıklamıştı.

Ukrayna'daki kriz, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in geçen yıl sonunda AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamaktan geri durması üzerine başlamıştı. Büyüyen protestoların şiddetlenmesi üzerine Yanukoviç Rusya'ya sığınmıştı.