BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,72
HABER /  DÜNYA

Ukrayna'dan kimliğini kapan geldi! Pasaportsuz dönem

UKRAYNA ile Türkiye arasında artık pasaportsuz seyahat yapılacak. Ukrayna'dan ilk kafile de geldi. Yolcular pasaportsuz olarak sadece kimlik kartlarıyla İstanbul'a giriş yaptılar.

Abone ol

Türkiye ile Ukrayna arasında iki ülke vatandaşlarının sadece kimlik kartıyla karşılıklı ziyaret yapmasına imkan tanıyan anlaşmanın imzalanmasının ardından Ukraynalı kafileyi taşıyan uçak Atatürk Havalimanı'na geldi.

Türk Hava Yollarına (THY) ait Kherson-İstanbul tarifeli uçağıyla gelen 36 yaşındaki iş adamı Oleksiy Volkov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki anlaşmanın turist sayısını artıracağını söyledi.

Volkov, uygulamayla kontrol noktalarından daha çabuk geçiş yapacaklarını ifade ederek, zaman geçtikçe yolcu sayısının artacağını belirtti.

Yolculardan 22 yaşındaki Yana Kalinina da uygulamanın çok güzel olduğunu, Ukraynalıların yurt dışına ve özellikle Türkiye'ye çok seyahat ettiğini anlattı.

Kalinina, bugün başlayan uygulama sayesinde daha kolay Türkiye'ye gelebileceklerini dile getirerek, "Bu uygulama sayesinde Ukrayna'da insan kalmayacak. Çünkü insanların çoğu yurt dışında çalışıyor. Bu uygulama çok kolaylık sağlayacak." diye konuştu.

Ukraynalıların İstanbul'un yanı sıra Antalya, İzmir ve Aydın gibi tatil kentlerini de çok beğendiğine dikkati çeken Kalinina, uygulamadan dolayı iki ülkenin yetkililerine teşekkür etti.

90 gün vizesiz kalma hakkı

Ankara'da 14 Mart'ta imzalanan ve iki ülke vatandaşlarının karşılıklı kısa süreli seyahatlerinin kolaylaştırılmasını teşvik etmeyi amaçlayan anlaşmaya göre, Türk ve Ukrayna vatandaşları seyahatlerinde 180 gün içinde toplamda 90 günü aşmamak kaydıyla taraf ülkeye girip çıkabilecek, bu ülkeden transit geçebilecek.

Geçen yıl Bakanlar Kurulu, Ukrayna vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları seyahatlerinde 60 gün olan vizesiz kalış süresinin 90 güne çıkarılmasını kararlaştırmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da şubat ayında Ukrayna'ya yaptığı ziyarette, iki ülkenin sadece kimlik kartıyla seyahat için mutabakata vardığını açıklamıştı.