BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.285,82
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'daki Rus askerleri çekiliyor

NATO, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerde bulunan Rus askerlerinin büyük oranda geri çekildiğinin gözlemlendiğini açıkladı. Ancak Rus askerlerinin Ukrayna'yı tamamen terketmediği belirtildi.

Abone ol

NATO, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerde bulunan Rus askerlerinin büyük oranda geri çekildiğinin gözlemlendiğini, ancak ülkede hala Rus askeri bulunduğunu açıkladı.

NATO Sözcüsü Jay Janzen, bazı kontrol noktaları Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde bulunduğu için, Ukrayna'daki Rus askeri sayısını tam olarak bilemediklerini belirtti.

Sözcü, binlerce Rus askerinin de hala Rusya'nın Ukrayna sınırı çevresinde beklemekte olduğunu, Rus özel birliklerinin de Ukrayna içinde faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Batı, Rusya'yı, Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklemek ve çatışmayı körüklemekle suçluyor, bu nedenle Rusya'ya ekonomik ve ticari yaptırımlar uyguluyor.

Rusya ise ayrılıkçı Donetsk and Luhansk bölgelerine asker gönderdiği ve ayrılıkçıları silahlandırdığı iddialarını reddediyor.

'Rusya barışı seçerse yaptırımlar kalkar"

New York kentindeki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan ABD Başkanı Barack Obama, 'ABD ve müttefiklerinin Ukrayna halkını desteklediğini' tekrarladı ve Rusya'nın "barış ve diplomasi yolunu" seçmesi halinde, yaptırımları kaldırabileceklerini söyledi.

Ukrayna'da taraflar 5 Eylül'de ateşkes sağlamış ve ülkenin doğusunda 30 km'lik bir tampon bölge kurulmasını kararlaştırmıştı.

Ancak ateşkese rağmen, çatışma haberleri geliyor.

Salı günü de ülkedeki ayrılıkçıların liderleri 2 Kasım'da seçim yapacaklarını açıklayarak Kiev'e meydan okudu.

Ukrayna parlamentosu geçen hafta Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bazı topraklara, üç yıl süreli "kendi kendini yönetme" hakkı tanımıştı.

NATO, Ukrayna'da çatışmaların başladığı Nisan ayından bu yana 3245 kişinin öldüğünü açıkladı.