BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: 'Seçimler kriz için kritik önemde'

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna seçimleri öncesi Kiev'i ziyaret etti. Steinmeier, seçimlerin Ukrayna'nın krizden çıkabilmesi için çok önemli bir rol oynayacağını belirtti.

Abone ol

Ukrayna'nın 25 Mayıs'ta düzenleyeceği başkanlık seçimleri öncesinde Kiev'e giden Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, seçimlerin ülkeyi krizden çıkarma konusunda çok önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Doğu Ukrayna'da ağırlıklı olan ayrılıkçılar, geçen pazar günü bir özerklik referandumu düzenlemişti. Ayrılıkçılar, referandumda yaklaşık yüzde 90 oy ile ayrılma kararının çıktığını söylemiş ve özerklik ilan etmişlerdi.

Pazar günü Donetsk ve Luhanks bölgelerinde yapılan referandumları AB ve ABD tanımadı. Ukrayna ise referandumları "maskaralık" olarak niteledi.

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier'in ziyareti, AB ülkelerinin Rusya üzerinde yaptırımları artırdıkları bir döneme denk gelmesiyle dikkat çekiyor.

Steinmeier, Kiev'de bir açıklama yaparak, Ukrayna'da atılan adımların "işgal edilen bölgelerin geri alınmasını, silahlı grupların adım adım silahsızlandırılmasını ve devlet otoritesinin yeniden tesis edilmesini" sağlayacağını söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı, Doğu Ukrayna'da gerçekleştirilen özerklik referandumlarını "yasa dışı" olduğunu söyledi ve "Bunları ciddiye alamayız, almamalıyız" diye konuştu.

'Almanya, Putin'in yol haritasını destekliyor'

Steinmeier'in basın sözcüsü Martin Schaefer, bakanın Kiev ziyaretinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) himayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

AGİT daha sonra yaptığı bir açıklamada Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki krizi çözmek için oluşturdukları yol haritası konusunda "destekleyici" olduğunu da söyledi.

Steinmeier'ın ülkedeki krizi çözmek için aylardır diplomasi yürütüyordu.

AB yaptırımları genişletti

Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna'da süren krizdeki rolü gerekçesiyle Rusya üzerinde uygulanan yaptırımları genişletti. Yaptırım listesine iki Kırım şirketi ve 13 kişi daha eklendi.

Listeye yeni eklenen isimler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcılarından Rusya Devlet Başkanlığı Dairesi 1. Başkan Yardımcısı Vyacheslav Volodin de var.

Yaptırımları seyahat yasağını ve hesapları dondurmayı içeriyor.

AB bakanları ayrıca Rusya ekonomisi üzerinde etkili olabilecek daha geniş bir paketi de tartışıyor, ancak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaptırımların daha da sertleştirilmesi öngörülmüyor.

AB'nin yeni yaptırım kararını kınayan Moskova, Brüksel'in bu kararla "bir ortak olarak güvenilirliğini sarstığını ve Ukrayna'daki kriz konusunda objektif olduğu iddialarına şüphe düşürdüğünü" açıkladı.

Ayrılıkçılardan Rusya'ya çağrı

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların liderlerinden Denis Pushilin, özerlik referandumunu takiben Rusya'dan, Donetsk'in doğu bölgesini kendisine katmasını istedi.

Kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Pushilin, Moskova'nın halkın iradesini dinlemesi gerektiğini söyledi.

Pushilin, 25 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Donetsk’te gerçekleşmeyeceğini çünkü Donetsk'in artık bağımsız olduğunu belirtti.

Pazar günü düzenlenen referandum sırasında oy kullanma merkezlerinde bulunan BBC muhabirleri buralarda kargaşa yaşandığını, kabin ya da seçmen kütüğü bulunmadığını aktarmıştı. İnsanların gelip bir kağıda isimlerini yazarak oy kullanabildiğini aktaran muhabirler, bir kadını mükerrer oy kullanırken videoya kaydetti.

Rusya yanlıları bir hafta sonra ikinci bir referandum düzenleyerek halka Rusya'ya katılıp katılmama sorusunu yöneltecek.