BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.493,47
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Rus yanlıları işgale devam ediyor

Ukrayna için toplanan dörtlü zirveden “Rus yanlısı militanlar kamu binalarını boşaltmalı” sonucu çıksa da Donetsk’teki direnişçiler bina işgallerini sürdürüyor.

Abone ol

Ukrayna için toplanan dörtlü zirveden “Rus yanlısı militanlar kamu binalarını boşaltmalı” sonucu çıksa da Donetsk’teki direnişçiler bina işgallerini sürdürüyor.

ABD, Rusya, AB ve Ukrayna’nın Perşembe günü Cenevre’de düzenledikleri dörtlü zirvenin ardından taraflar, Doğu Ukrayna’da işgal edilen binaların boşaltılması gerektiği konusunda anlaşmıştı.

Ancak, Rus yanlısı ayrılıkçı militanlardan bugün gelen açıklamada, "Yasadışı" geçici Ukrayna hükümeti istifa edene kadar işgallerin süreceği belirtildi.

Dörtlü zirvede üzerinde mutabık kalınan konulardan birisi de, bina işgallerine katılanların silah bırakmaları halinde affedilmeleri olmuştu.

'Rusya’nın imzaladığı anlaşmaya uyun'

Parlamento’da konuşan Ukrayna geçici hükümeti Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, silah bırakacak olan Rus yanlısı militanlar için bir af tasarısının hazırlandığını söyledi.

Rus yanlısı militanlara seslenen Başbakan Yatsenyuk, “Rusya tüm aşırılık yanlılarının kınanması gerektiğini ve hemen silah bırakıp binaları terk etmeleri gerektiğini kabul etti. Siz de bu çağrıya uyun. Artık zamanınız doldu. Rus Dışişleri Bakanı’nın da imzaladığı anlaşma metnini uygulayın” dedi.

Militanların Cenevre’de alınan kararları uygulamayı reddetmesi ise, bölgede yüksek tansiyonun devam etmesine neden oluyor.

Silahlı militanların en az 9 şehirde kamu binalarını işgale devam ettikleri tahmin ediliyor.

'Önce hükümet Parlamento’yu terk etsin'

Kendisini Donetsk Halk Cumhuriyeti olarak tanımlayan Rus yanlısı militan grubunun sözcüsü, bina işgallerinin ancak “yasadışı hükümet yetkilileri Kiyev’de Parlamento’yu terk ederse” sona ereceğini söyledi.

Militanların bir diğer talebi de, Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’ndaki AB yanlısı göstericilerin evlerine dönmesi.

Militanlardan yapılan açıklamada, “Kiev cuntasının taleplerini kabul edemeyiz. Bizim, kökleri İkinci Dünya Savaşı’na dayanan kahramanca bir geçmişimiz var. Rus bilinci uyanıyor” denildi.

Güç kullanmayacakları konusunda taahhüt veren Rus yanlısı silahlı güçler, “Ancak Kiev savaş isterse işler değişir” dedi.

Ayrılıkçı güçler, 11 Mayıs’tan önce Doğu Ukrayna’nın Donbass bölgesinde Rusya’ya bağlanmak için referendum gerçekleştirilmesini talep ediyor.