BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,87
ALTIN 2.436,11
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna ordusu Rusya yanlılarının kontrolündeki kente girdi

Rus yanlısı milisler tarafından ele geçirilen bölgeleri geri almak için harekete geçen Ukrayna birlikleri ülkenin doğusundaki Kramatorsk kent merkezine girdi.

Abone ol

Rus yanlısı milisler tarafından ele geçirilen bölgeleri geri almak için harekete geçen Ukrayna birlikleri ülkenin doğusundaki Kramatorsk kent merkezine girdi.

Rus yanlısı kent sakinlerinin kentin içinde dolaşan zırhlı personel araçlarını durduğu ve askerlerle konuştuğu görülüyor.

Kiev yönetimi Salı günü ülkenin doğusunda bir "terörle mücadele" operasyonu başlattığını duyurmuş, bunun ardından kentteki havaalanı isyancılardan geri alınmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de askeri operasyonun ardından Ukrayna’nın iç savaşın eşiğine geldiği uyarısını yapmıştı.

Putin Ukrayna'da yaşanan krizle ilgili olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'le telefonda görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin Merkel’e bu adımın ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdiğini söyledi.

Dörtlü görüşme Perşembe günü

Açıklamada iki liderin de Perşembe günü Rusya, AB, ABD ve Ukrayna’dan diplomatlar arasında yapılması planlanan görüşmelerinin önemine vurgu yaptığı da belirtildi. Toplantı, Cenevre'de yapılacak.

Kremlin’in açıklamasında Ukrayna’nın ülkenin doğusunda başlattığı askeri operasyondan ‘barışçıl protesto eylemlerine karşı güç kullanan anayasa karşıtı bir yol’ olarak bahsedildi

Ukrayna terörle mücadele sorumlusu General Vasyl Krutov, Salı günü geç saatlerde Kramatorsk havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada silahlı kişilerin Ukrayna sınırından geçiş yaptığını duyurmuştu.

Interfax-Ukrayna haber ajansına göre Krutov “Çok ciddi, yüksek derecede eğitimli ve oldukça profesyonel bir muhalefetle karşı karşıyayız” dedi.

Krutov “Oldukça yüksek seviyede bir hazırlık, taktik ve pratik yetenek sergiliyorlar. Bu insanlar dünyanın çeşitli bölgelerinde ve kendi bölgelerindeki sıcak noktalarda bulunmuş olmalılar” dedi.

Bölgeden gelen haberlere göre, geçen ay Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesinden önce her ne kadar doğu Ukrayna’da görülenlerden sayıca düşük olsa da, Rus ordusu mensubu olduğuna inanılan üniformalı, silahlı kişiler göze çarpmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundan gelen ölüm haberleri ile ilgili olarak “derin endişe” duyduğunu açıkladı. Ancak kayıplar henüz doğrulanabilmiş değil.

Kramatorsk’un bazı bölgelerinde yaralananlar olduğuna dair haberler geliyor, ancak bölgedeki BBC muhabirleri Salı günü havaalanı geri alınırken açılan uyarı ateşlerinden bu yana şehirde herhangi bir şiddet olayına tanıklık etmiş değil.