BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna liderinden Mark Zuckerberg'e çağrı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'den "Ukrayna ile ilgili yorumları ele alacak ayrı bir idari birim oluşturmasını" istedi.

Abone ol

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'den "Ukrayna ile ilgili yorumları ele alacak ayrı bir idari birim oluşturmasını" istedi.

Poroşenko, bu çağrısını kişisel Facebook sayfasında yayımladı. Poroşenko'dan başka, Rusya karşıtı kampanya yürüten çok sayıda kişi, Kremlin'i eleştiren çeşitli Ukrayna hesaplarının susturulmak istendiğini ve bu hesapların, Rusya'nın yoğun ama asılsız şikayetleri sonucu kapatıldığını savunuyor.

Cumhurbaşkanı Poroşenko ayrıca, Zuckerberg'in kendi sayfasında yayımladığı ve 14 Mayıs Perşembe günü gerçekleşecek olan olağan tartışma seansı için sorular beklediği duyurusunu da paylaştı. 30 bine yakın yorum alan duyuruya cevap yazanların çoğu Poroşenko'nun isteğine destek veriyor.

Petro Poroşenko, İngilizce yayımladığı mesajında, "Sevgili Mark Zuckerberg, küresel şirketlerin tepki göstermesini sağlamak için eldeki tüm yolları kullanmak zorundayız. Ukrayna'nın, Ukrayna Facebook ofisine ihtiyacı var!" dedi ve hemen altında da Zuckerberg'in yarınki soru cevap seansına ilişkin çağrısını paylaştı.

Zuckerberg'in çağrısına gelen yanıtların çoğu Ukrayna yanlısı. En büyük beğeni toplayan yorum, "Ekibiniz lütfen bu sorunu çözmek için birşey yapabilir mi? Ukrayna için ayrı bir idari birim oluşturun, Rusya'dan gelen taciz ihbarlarını bloklayın ya da önde gelen Ukraynalı blogcuları daha dikkatle izleyin. Ama lütfen, bir şekilde bize yardım edin!" şeklinde.

Yorum 20 saatten az sürede 40 bin dolayında beğeni aldı.

Rusya Facebook'da kampanya mı yürütüyor?

Son haftalarda Ukrayna'daki çeşitli Facebook kullanıcılarının hesapları, Rusya'yı veya Ukrayna'nın doğusundaki Moskova destekli ayrılıkçıları eleştiren mesaj ve yazılar yayımlamaları ardından askıya alındı.

Ukraynalı şair Andriy Bondar, Rus medyasının Ukrayna saplantısıyla alay eden mısralar yayımlayıp popüler etiket "Ukraynalılar ne yapıyor?"a da gönderme yapınca Facebook'un kurallarına ters düşmüştü.

Rusların kendileri de Kremlin muhaliflerini Facebook'ta susturmak amacıyla yürütüldüğü gözlenen kampanyadan etkileniyor. Bağımsız gazeteci Sergey Parkhomenko'ya ait sayfa, "Malezya Havayolları'nın MH17 sefer sayılı uçağının düşürülmesinde Rusların rol aldığı" iddialarına yer vermesi ardından kapatılmıştı. Facebook daha sonra bunun bir hata olduğunu açıkladı.

Kremlin Facebook'daki kampanyasına ilişkin suçlamalar hakkında henüz herhangi bir yorum yapmadı.