BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.414,43
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna lideri: Rusya'nın işgali altındayız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Rus askerlerinin Ukrayna'ya girdiğini ve bunun bir 'işgal' olduğunu söyledi. Poroşenko Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı ve Türkiye gezisini de iptal etti.

Abone ol

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Rus askerlerinin Ukrayna'ya girdiğini ve bunun bir 'işgal' olduğunu söyledi.

Poroşenko Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Türkiye ziyaretini de iptal eden Proşenko, "Ülkemizin doğusunda durum hızla kötüye gidiyor. İşgal altındayız." diye konuştu.

Poroşenko'nun açıklamaları Rusya yanlsı ayrılıkçı militanların doğudaki kıyı kenti Novoazovsk'u ele geçirmesinden sonra geldi.

Kiev yönetimi ayrılıkçıların stratejik liman kenti Mariupol'e ilerlemesinden endişe ediyor.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım ve Doğu Ukrayna arasında bulunan Mariupol liman kentinin ayrılıkçıların eline geçmesi durumunda militanların önemli bir lojistik üsse sahip olabileceği belirtiliyor.

Ayrılıkçıların ilerleyişi

Bu hafta Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna ordusuna karşı yeni bir cephe açarak güneye yöneldi.

Ayrılıkçıların son harekatı öncesinde Ukrayna ordusu Donetsk ve Luhansk bölgelerini çemberee almaya çalışıyordu.

Kıyı şeridinde yeni bölgelerin kontrolünün ayrılıkçılara geçmesi durumunda Ukrayna ordusunun işinin zorlaşabileceği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda en az 2 bin 200 kişinin hayatını kaybettiğini ve yüz binlerce kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt twitter hesabından paylaştığı bir mesajlarda "Rusya'nın sağladığı tanklar, zırhlı araçlar, toplar, roket rampaları Ukrayna ordusunu yenmek için yeterli olmadı. Şimdi ise Rus birliklerinin doğrudan çatışmalara girdiğini görüyoruz" dedi.

Büyükelçi Pyatt ayrıca "Rusya'nın en son teknoloji hava savunma sistemi olan karadan havaya güdümlü füzeleri SA-22'ler Ukrayna'da" dedi.

Minsk görüşmeleri

Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki gün önce Beyaz Rusya'Nın başkenti Minsk'te biraraya gelmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'un da katıldığı görüşmeler oldukça soğuk geçmiş ve taraflar herhangi bir uzlaşı mesajı vermeden Minsk'i terk etmişti.

Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler Rusya'yı Ukrayna'daki krize müdahil olmakla ve ülkenin doğusundaki silahlı ayrılıkçı militanları desteklemekle suçluyor.

Kremlin ise bu iddiaları reddediyor.

ABD ve AB Rusya'nın Ukrayna politikalarını gerekçe göstererek bir dizi yaptırımı yürürlüğe sokmuş durumda.