BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna krizinin çözümü için dörtlü zirve Minsk'te başladı

Avrupa Birliği'nin bir hafta süren mekik diplomasisinin ardından Ukrayna'nın doğusundaki krize son vermek için liderlerin bir araya geldiği dörtlü zirve, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna lideri Poroşenko'un el sıkışmasıyla başladı.

Abone ol

Avrupa Birliği'nin bir hafta süren mekik diplomasisinin ardından Ukrayna'nın doğusundaki krize son vermek için liderlerin bir araya geldiği dörtlü zirve, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna lideri Petro Poroşenko'un el sıkışmasıyla başladı.

Ukrayna ve Avrupalı liderler Rusya'yı, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları silahlandırmakla suçlarken, Moskova ise bu iddiaları reddiyor.

Taraflar arasında ateşkes sağlanması görüşmelerine Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande aracılık ediyor.

Görüşmelerin ateşkesin yanı sıra ağır silahların çekilmesi ve silahsızlandırılmış bölge oluşturulması çerçevesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Donetsk'ten bildiren BBC muhabiri James Reynolds'a göre, Ukrayna hükümeti, ayrılıkçıların geçen yıl 5 Eylül'de yine Belarus'ta varılan fakat başarısız olan ateşkes temelinde belirlenen hatta çekilmelerini istiyor, ayrılıkçılar ise geçen haftalarda elde ettikleri kazançları yansıtacak yeni bir ateşkes anlaşmasının kabulünden ve daha geniş bir özerklikten yana.

Sıkıyönetim tehdidi

Ukrayna delegasyonundan ismini vermeyen bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, liderlerin birincisi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekleyen ortak deklarasyon, ikincisi de Eylül ayında Minsk'te kabul edilen ateşkes planına liderlerin bağlı olduklarını teyit eden demeç olmak üzere iki belge imzalayacaklarını söyledi.

Zirve öncesi Rus ve Ukraynalı liderlerin el sıkışmasınn kısa sürmesi dikkat çekti. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun Putin'in yanına geldiğinde gülümsemediği görüldü.

Poroşenko, ülkenin doğusundaki çatışmaların son bulması amacıyla Belarus'taki dörtlü zirveden sonuç çıkmaması halinde sıkıyönetim ilan etmeye

Poroşenko, Ukrayna'nın gelecekte sorunun diplomatik yollardan çözümünü isteyip istememesinin, zirvenin sonucuna bağlı olduğunu belirtti.

Poroşenko, "Ben, hükümetim ve parlamento, Ukrayna'nın tümünde sıkıyönetim ilan etmeye hazır. Saldırganın atacağı sorumsuz adamlar durumun daha da kötüleşmesine neden olursa, bu kararı geciktirmeyeceğim" dedi.

Ölü sayısı 5400'ü geçti

Ukrayna lideri bu açıklamaları, kabine toplantısının başında, televizyonlardan naklen yayınlanan konuşmasında yaptı.

Ukrayna'daki çatışmalarda ölenlerin sayısı 5400'ü geçti. 31 Ocak ve 5 Şubat arasında ise 263 sivil öldü.

Belarus'un başkenti Minsk'teki dörtlü zirveye Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri katılıyor.

Bağımsız isteyen ayrılıkçılar, geçen yıl "Donetsk Halk Cumhuriyeti" adlı bir devlet kurduklarını açıklamıştı.

Kararı tanımayan Kiev yönetimi ise Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün muhafaza edileceğini vurguluyor.

Rusya ayrılıkçılara destek verdiği iddialarını yalanlarken ABD ise Ukrayna'ya silah yardımı yapmayı değerlendiriyor.