BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.426,85
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna krizi:: NATO Doğu Avrupa'daki varlığını güçlendiriyor

Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'daki kriz sonrası bölgeye takviye birlik göndereceklerini açıkladı. İttifak ayrıca tüm savunma planlarını gözden geçiriyor.

Abone ol

NATO, Ukrayna'daki krizin derinleşmesi sonrası Doğu Avrupa'ya takviye birlik gönderme kararı aldı. İttifak, tüm savunma planlarını da gözden geçiriyor.

Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen bugün ittifak üyesi 28 ülkenin bir dizi askeri önlem üzerinde anlaştığını söyledi.

Anders Fogh Rasmussen, "Havada daha fazla uçağımız, denizde daha fazla gemimiz olacak. Kara kuvvetlerimiz de teyakkuz halinde" dedi.

Rasmussen, alınan kararları "derhal" uygulayacaklarını belirtti, Doğu Avrupa'ya gönderilecek takviye birliklerin tam olarak nerede konuşlandırılacaklarına ise değinmedi.

NATO Genel Sekreteri, uçaklarının Baltık Denizi üzerindeki sortilerini artıracağını, Doğu Akdeniz'e daha fazla savaş gemisi göndereceklerini de açıkladı.

Ukrayna: Rusya terör ihraç etmek istiyor

Ukrayna'da son olarak, Rusya yanlısı milislerin ele geçirdiği bölgeleri geri almak için harekete geçen ordu ülkenin doğusundaki .

Milisler Donetsk kentinde ise bir belediye binasının daha kontrolünü ele geçirdi.

Ülkenin geçici başbakanı Arseniy Yatsenyuk Rusya'yı "Ukrayna'ya terör ihraç etmekle" suçladı. Yatsenyuk, Rusya'nın Ukrayna'nın bağımsızlığını yok etmek istediğini söyledi.

Kiev yönetimi, Türkiye'nin de üyesi olduğu NATO'ya katılmak istiyor. Rusya ise Ukrayna'nın NATO üyeliğine şiddetle karşı çıkıyor.

Ukrayna'daki krizin derinleşmesinin ardından NATO bir dizi önlem almış, ABD de Baltık ülkelerine ve Polonya'ya savaş uçakları göndermişti.

Eski Doğu bloku ülkelerinden Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya 1999'da; eski Sovyet Cumhuriyetlerinden Baltık ülkeleri Letonya, Litvanya ve Estonya da 2004'te NATO'ya üye olmuştu. Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya yine 2004'te, Arnavutluk ve Hırvatistan da 2009'da ittifaka katılmıştı.

"Rusya çözümün parçası olsun"

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen yaptığı son açıklamada, ittifakın herhangi bir tehdite maruz kalan tüm üyelerinin yanında olacağını söyledi.

Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'da krize ancak siyasi bir çözüm bulunabileceğini belirtti. Rasmussen, Rusya'ya Ukrayna'da "çözümün parçası olma", ülkeyi istikrarsızlaştırmaya son verme, askeri birliklerini Ukrayna sınırından çekme ve ülkede "radikal kesimleri desteklemediğini" açıklama çağrısı yaptı.

Yarın İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelecek ABD, AB ve Rusya'dan diplomatlar Ukrayna'daki krize çözüm arayacak.