BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Kiev ve isyancılar ikinci Minsk turuna başlayacak

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlar ve ordu arasındaki gerilim devam ederken, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'dan ikinci Minsk görüşmelerinin başlayacağı açıklaması geldi. Taraflar haftaya toplanıyor.

Abone ol

Eylül başındaki Minsk görüşmelerinde Rusya lideri Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko gergin bakışlar altında el sıkışmıştı.

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlar ve ordu arasındaki gerilim devam ederken, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'dan ikinci Minsk görüşmelerinin başlayacağı açıklaması geldi.

Poroşenko, gelecek hafta ayrılıkçılarla Belarus'un başkenti Minsk'te bir kez daha masaya oturacaklarını açıkladı ve yapılacak toplantıyı 'barış görüşmeleri' olarak niteledi.

Minsk'teki görüşmelere Rusya ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) temsilciler de katılacak.

Taraflar Eylül başında da Minsk'te görüşmüş ve aralarında nihai bir çözüme ulaşana kadar karşılıklı ateşkes ilan etme kararı almıştı.

Ancak ateşkes ilanından sonra da devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı bini geçmişti.

Çatışma hattında gerilim sürüyor

Poroşenko'nun yeni Minsk görüşmelerini duyurmasından sadece birkaç saat önce Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamalarda "Dün Rusya'dan 7 tank, 9 zırhlı personel taşıyıcı ve 103 kamyon Ukrayna'ya giriş yaptı" denmişti.

Donetsk'te kışın gelmesine karşın askeri hareketlilik devam ediyor.

Kiev yönetimi Moskova'yı Ukrayna'nın doğusundaki militanlara silah ve asker desteği sağlamakla suçluyor. Rusya ise bu iddiaları reddediyor.

Ordu ve ayrılıkçı militanlar arasındaki çatışmaların Donetsk bölgesi yakınlarında yoğunlaştığı belirtiliyor.

Fransa'dan sürpriz diplomasi atağı

Bu hafta içinde Kazakistan'a resmi bir ziyarette bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande bugün beklenmedik bir şekilde Moskova'yı ziyaret etti.

Fransız haber ajansı AFP, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Hollande'ın gündeminde Ukrayna'daki durum ve Rusya'ya teslimatı yapılmayan Minstral savaş gemilerinin olduğunu belirtti.

Fransa Ukrayna krizi patlak vermeden önce Rusya ile bir anlaşma yapmış ve bu yılın sonunda iki geminin teslimatını yapacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Ancak Paris, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ardından 1,2 milyar euroluk proje kapsamında üretilen gemilerin teslimatını askıya aldığını söylemişti.