BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna doğudaki topçu güçlerini çekiyor

Ukrayna askeri yetkilileri, doğudaki ayrılıkçı saflarının bulunduğu bölgede bulunan ağır topçu birliklerini geri çekmeye hazırlanıyor. Geçen Cumartesi günü Ukrayna'nın doğusunda bir tampon bölge oluşturulmasını kararlaştırılmıştı.

Abone ol

Ukrayna askeri yetkilileri, doğudaki ayrılıkçı saflarının bulunduğu bölgede bulunan ağır topçu birliklerini geri çekmeye hazırlanıyor.

Taraflar arasında hassas bir ateşkes anlaşmasına varılmasını izleyen iki haftayı aşkın süre ardından, geçen Cumartesi günü Ukrayna'nın doğusunda bir tampon bölge oluşturulmasını kararlaştırılmıştı.

Ateşkes anlaşması yürürlükte kalmakla birlikte Donetsk ve Mariupol bölgelerinde çatışmalar devam etti.

Nisan ayında Donetsk ve Luhansk'ta başlayan çatışmalarda bugüne dek 3.000'den fazla kişi öldü.

Ukrayna parlamentosu geçen hafta Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bazı topraklara, üç yıl süreli "kendi kendini yönetme" hakkı tanıdı. Karar kimi milletvekillerince "kapitülasyon"olarak nitelenip kınandı.

Belarus'ta varılan 9 maddeli anlaşöa uyarınca Rusya yanlısı isyancılar ve Ukrayna güçleri, ağır topçu birliklerini çatışma çizgisinden 15 km. geriye çekerek 30 km.lik bir tampon bölge oluşturacaklar.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sözcüsü Albay Andriy Lysenko, Rusya yanlısı isyancıların kendi topçu birliklerini uzaklaştırmaya başladıklarını, ama bunun beklendiği kadar kapsamlı olmadığını belirtti.

Anlaşma uyarınca askeri uçakların çatışma alanı üzerinde uçması yasak. Her iki taraftaki "yabancı paralı askerler" de geri çekilecek.

Her iki tarafta da yabancı askerlerin çarpıştığı biliniyor.

Rusya Ukraynalı ayrılıkçıların yanında çarpışan Rus askerlerinin "kişisel olarak bu çatışmaya katıldıklarını" savunuyor.

Ukrayna medyası, bugünkü haberlerinde, Donetsk havaalanı ve Mariupol yakınlarında, Ukrayna güçlerine ait kontrol noktalarının şiddetli topçu ateşine hedef olduğunu duyurdu.