BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.427,35
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna barış süreci tehlikede

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Donetsk ve Luhanks bölgeleri için Minsk anlaşmasıyla karara bağlanan özel statünün kaldırılmasını istedi ve bunların çevresindeki doğu ve güney illerine takviye askeri güç gönderilmesini emretti.

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko yeni bir isyan dalgası ihtimalini gerekçe göstererek, ülkenin doğusu ve güneyindeki önemli kentlere takviye askeri güç gönderme emri verdi.

Poroşenko'nun askeri tahkimat emri verdiği iller, Mariupol, Berdyansk, Harkov kentleri ile Luhansk bölgesinin kuzeyi, yani isyancıların hakimiyetindeki bölgelerin çevresindeki yerleşimler.

Ukrayna devlet başkanı, ayrılıkçı isyancıların elindeki Donetsk ve Luhansk'da geçen hafta sonu yapılan tartışmalı seçimlere şiddetle tepki göstererek, bugün güvenlik yetkilileriyle kriz masasını topladı.

Poroşenko toplantıdan sonra, barış sürecine hala bağlı olduğunu söylemekle birlikte bu bölgelerde yapılan seçimlerin gayri meşru olduğunu kaydederek, bu bölgelere "özel statü" verilmesine ilişkin yasanın rafa kaldırılmasını önereceğini açıkladı.

Barış sürecinin ana hatları üzerinde, Belarus'un başkenti Minsk'de 5 Eylül'de anlaşmaya varılmıştı. Bu anlaşma her iki bölgeye özerklik tanıyan özel bir statü verilmesi ve bunun Ukrayna yasalarıyla teminat altına alınmasını içeriyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Pazar günü düzenlenen seçimlerin Minsk anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini savunarak, "Donetsk ve Luhansk bölge halkları ile tüm dünyaya siyasi düzenin tesis edilmesi yönündeki içten arzumuzu gösterdik. Militanlar bu fırsatı reddetti" diye konuştu.

Pazar günü bu bölgelerde AB ve ABD'nin de tepki gösterdiği seçimler yapılmış, ve her iki bölgede de Rusya yanlısı iki lider zaferlerini ilan etmişti.

Bugün her iki bölgede de seçilen yeni yöneticilerin yemin törenleri vardı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti başbakanı Aleksandır Zakharçenko, Pazar günkü seçimlerin ardından Salı günü özerk yönetimin cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Interfax haber ajansının aktardığına göre Zakharçenko, Petro Poroşenko dahil herkesle barış görüşmeleri için hazır olduğunu söyledi.

Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki seçimlerde de Igor Plotnitsky cumhurbaşkanı seçildi.

Nisan ayından bu yana Ukrayna hükümetine bağlı güçlerle, Luhansk ve Donetsk'deki Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda tahminen 4bin kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna hükümeti bu süre içinde Rusya'yı bu bölgelere silah ve asker yollamakla suçladı ama bu iddialar Rusya tarafından hep reddedildi.