BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,39
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Barış görüşmeleri kesildi

Hükümet ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında Çarşamba günü Belarus'ta başlayan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Görüşmelerin neden kesildiği açıklanmadı.

Abone ol

Ukrayna hükümeti ile ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında Çarşamba günü Belarus'ta başlayan görüşmeler kesildi. Kararın nedeni açıklanmadı.

Görüşmelerin kesildiği yönündeki açıklama ise Belarus Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dimitri Mirnçik, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada "Bugün iletişim grupları arasında toplantı olmayacak...Ancak Belarus her zaman Minsk'i müzakere mekânı olarak sunmaya hazırdır" dedi.

Çarşamba günü başlayan görüşmelerde hedef, Ukrayna'nın doğusunda 4 bin 700 kişinin ölümüne neden olan çatışmaların son bulmasıydı.

Son görüşmelere Rusya ve AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) temsilcileri de katılmıştı.

Görüşmelerin bugünkü turunda ağır silahların cephelerden çekilmesi, tutsak değişimi ve Ukrayna'da ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelere yönelik ambargonun kaldırılması konularının ele alınması bekleniyordu.

NATO tartışması

Öte yandan, Rusya Ukrayna Parlamentosu'nun ülkenin NATO üyeliği yolunda adımlar atmasına onay vermesine tepki gösterdi.

Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Anatoli Antonov, NATO üyelerini "Ukrayna'yı Rusya'yla mücadelede bir cephe haline getirmeye çalışmakla" suçladı.

Ukrayna'da Eylül ayında taraflar arasında ateşkes ilan edilmiş ve barış anlaşmasının çerçevesi üzerinde uzlaşılmıştı. Fakat BM verilerine göre, 5 Eylül'deki anlaşmadan bu yana da 1357 kişi öldü.

Kiev yönetimi ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar 9 Aralık'ta da yeni bir ateşkes girişiminde bulunsa da, ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Luhansk'ta çatışmalar sürüyor.