BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Ayrılıkçılar Rusya'yla birleşme arayışında

Ukrayna doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların liderlerinden Denis Pushilin, özerlik referandumunu takiben Rusya’dan, Donetsk’in doğu bölgesini kendisine katmasını istedi.

Abone ol

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların liderlerinden Denis Pushilin, özerlik referandumunu takiben Rusya'dan, Donetsk'in doğu bölgesini kendisine katmasını istedi.

Kendi kendini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Pushilin, Moskova'nın halkın iradesini dinlemesi gerektiğini söyledi.

Pushilin, 25 Nisan’da yapılması planan Ukrayna seçimlerinin Donetsk’te gerçekleşmeyeceğini çünkü Donetsk'in artık bağımsız olduğunu belirtti.

Ukrayna, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların düzenlediği özerklik referandumlarını kınarken, Rusya ise sonuçların uygulanması çağrısında bulundu.

Ukrayna, Donetsk ve Luhanks bölgelerinde düzenlenen referandumları “maskaralık” olarak niteledi ve yasal bir zemini olmadığını söyledi.

Geçici cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov Ukrayna parlamentosunda yaptığı konuşmada “ayrılıkçı teröristlerin referandum dedikleri şey cinayetleri, insan kaçırmaları, şiddeti ve diğer ciddi suçları örten bir maskaralıktan başka bir şey değil,” dedi.

AB yaptırımları genişletti

Bu arada Avrupa Birliği ülkeleri de Rusya üzerinde uygulanan yaptırımları genişletti. Bir AB diplomatının BBC muhabiri Chris Morris’e verdiği bilgiye göre iki Kırım şirketi ve 13 kişi yaptırım listesine eklendi. İsimlerin önümüzdeki 24 saat içinde açıklanması bekleniyor.

Yaptırımları seyahat yasağını ve hesapları dondurmayı içeriyor. AB bakanları ayrıca Rusya ekonomisi üzerinde etkili olabilecek daha geniş bir paketi de tartışıyor.

Donetsk ve Luhanks bölgelerinde yaşayan Rusya yanlısı ayrılıkçılar Pazar günü düzenledikleri özerklik referandumundan zaferle çıktıklarını duyurmuştu. Ayrılıkçılar Donetsk’te halkın yüzde 89’unun, Luhanks’ta ise yüzde 96’sının özerklik için oy verdiğini söylemişti.

Rusya “yüksek oy oranlarına” işaret ederek referandumları “halkın iradesi” olarak nitelendirdi.

BBC’nin Moskova muhabiri Steve Rosenberg’in bildirdiğin göre Kremlin, “oy kullanma işlemine yönelik, sivillere karşı kullanılan ağır silahların da dahil olduğu şekilde güç kullanarak engelleme girişimleri” olduğunu söyledi.

AB ve ABD referandumun yasadışı olduğunu söylerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geçtiğimiz hafta ayrılıkçılara referandumu erteleme çağrısında bulunmuştu.

Mükerrer oy kullanıldı

Oy kullanma merkezlerinde bulunan BBC muhabirleri buralarda kargaşa yaşandığını, kabin ya da seçmen kütüğü bulunmadığını aktarmıştı. İnsanların gelip bir kağıda isimlerini yazarak oy kullanabildiğini aktaran muhabirler, bir kadını mükerrer oy kullanırken videoya kaydetti.

Rusya yetkilileri günün erken saatlerinde Kiev, Donetsk ve Luhanks arasında diyalog çağrısı yapmıştı, ancak daha sonra Rusya Dış İşleri Bakanı Sergei Lavrov, yeni uluslararası görüşmelerin olmayacağını açıkladı.

Bu arada Alman Dış İşleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Salı günü Kiev’e gidiyor.

Steinmeier “Eğer birileri 25 Mayıs’ta gerçekleşecek olan seçimleri engellemeye kalkarsa ne yapacağımız konusunda hazırlıklı olmalıyız. Eğer bu olacaksa daha fazla yaptırım uygulama konusunu düşünmeliyiz,” dedi.

25 Mayıs’ta Ukrayna’da cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenirken, özerklik referandumunun bir hafta sonraki ikinci turunda halka Rusya’ya katılıp katılmama sorusu yöneltilecek.