BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78

Ufuktaki gerilim…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi beş yıl mı, yedi yıl mı?



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi beş yıl mı, yedi yıl mı?

Gül Köşk’teki koltuğuna oturalı dört yıl oldu ancak görev süresine ilişkin netlik bir türlü sağlanamadı.

Muhalefet ile İktidar partileri bu konuda da, hemen her konuda olduğu gibi, taban tabana zıt düşünüyor.

Ak Parti’den, özellikle Başbakan Erdoğan’dan resmi bir açıklama gelmedi ama verilen işaretler Gül’ün köşke yedi yıl kalacağını, halkın Cumhurbaşkanı seçmek için 2014 yılında sandığa gideceğini gösteriyor.

Aslında Cumhurbaşkanı Gül’ün gönlünden beş yıllık görev süresini tamamladıktan sonra seçime giderek halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olmak geçiyordu ancak artık o da yedi yılı kabullenmiş görünüyor.

Muhalefet de pozisyonunu belirledi.

Zaten CHP Baykal döneminde Gül’ün görev süresini beş yıl olarak açıklamış, bu süre aşılırsa Cumhurbaşkanı’nın meşruiyetini tartışırız demişti. Son yapılan değerlendirmelerde de durum değişmedi, CHP’ye göre Gül 2012’de görevi bırakmalı…

MHP’de de bakış aynı. Devlet Bahçeli anayasa değiştikten sonra meclisin dört yılı bitirip seçime gittiğini, yeni düzenlemeyi esas aldığını hatırlatarak, uygulama köşk için de geçerli diyor.

Bu durumda 2012’nin başından itibaren Türkiye’yi köşk gerilimi beklediğini söylemek yanlış olmaz.

Tartışmada kararı kimin vereceği de tıpkı görev süresi gibi belirsiz.

Yüksek Seçim Kurulu mu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi mi?

Meclisin Anayasa değişikliğinin nasıl uygulanacağına ilişkin bir uyum yasası çıkarması gerekiyor. Çıkarılacak yasa cumhurbaşkanlığı seçim sürecini, propaganda şartlarını belirleyecek.

Bu yasada görev süresine ilişkin tartışmalara son noktanın konulabileceğini iddia edenler de var, görev süresi için Anayasa’ya geçici bir madde eklemek gerektiğini söyleyenler de var.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise tartışmaya farklı bir boyut getirdi.

Arınç CNN TÜRK’te Hande Fırat’ın sorusu üzerine,çıkarılacak uyum yasasının seçim şartlarını belirleyeceğini,  o şartların yine anayasa gereği bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağını söyledi. Yasa bugün çıksa, 2012’de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsa, o yasa uygulanamaz demeye getirdi. Dolaylı olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2014’de kaldığını açıklamış oldu.

Tartışmanın bir tarafında da Yüksek Seçim Kurulu var.  Kendisine gelebilecek bir talep üzerine Yüksek Seçim kurulunun oturup Gül’ün durumunu değerlendirmesi gerekecek. Yüksek Seçim Kurulu kararını verdiğindeyse o karara itiraz mercii yok.

Kim ne karar verirse versin Türkiye önümüzdeki yılı Cumhurbaşkanlığı seçimi, görev süresi ve meşruiyet tartışmalarına ayıracak. Muhalefet ile iktidar arasındaki krizin adı "görev süresî" olacak...