BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  SAĞLIK

Uçak yolculuğunda kulak tıkanması için ne yapılmalı?

Hemen hemen her insanın başına gelen uçak yolculuğu esnasında kulak tıkanmasının çözümü için ne yapmalıyız? Doç. Dr. Ahmet İslam anlattı.

Abone ol

İslam, "Uçak seyahatlerinde ya da ani rakım farkı olan durumlarda kulaklarımızda oluşan problem esas olarak östaki borusunun yeterli işlev görememesiyle orta kulak basıncını eşitleyememesi sonucu oluşur." diyerek basıncın ne şekilde hareket ettiğini anlattı:

"Uçak inerken fiziksel kanunlara göre orta kulak boşluğundaki basınç hızla düşmeye başlar. Bu kulak zarımızın içe doğru çekilmesine yol açar. Orta kulağa açılan iç kulak zarları da orta kulağa doğru çekilir. Eğer orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı-kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir."

"Sakız çiğnemek, esnemek ve şeker emmek östaki borusunu açık tutacaktır. Eğer grip nezle gibi hastalığınız varsa uçak yolculuğunu tercih etmeyin. Programınız gereği hava yoluyla yolculuk yapmak zorundaysanız, burun açıcı sprey kullanmanız gerekir. Uçuştan yarım saat önce burun spreyi veya damlası kullanmanız östaki borunuzun çalışmasını sağlayarak kulağınızın tıkanmasını engelleyecektir."