BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.308,01
HABER /  EKONOMİ

Üç Türk bankasına kim talip?

Üç büyük Türk bankasından olna Anadolubank, Alternatifbank ve Tekstilbank'a kim talip oldu?

Abone ol

Kuveyt'in en büyük bankası olan National Bank of Kuwait'in (NBK) CEO'su İbrahim Dabdoub, bugün CNBC-E televizyonuna, Anadolubank, Tekstilbank ve Alternatifbank gibi orta ölçekli Türk bankalarıyla satın alma açısından ilgilendiklerini açıkladı.

Katar devletiyle ortaklık yapacak

Dabdoub, Türkiye'de bir banka satın alması yapmaları halinde Qatar'ın ulusal servet fonu olan Katar Yatırım Otoritesi'yle ortak yatırım yapabileceklerini de ekledi.

"Garanti ilgilenebileceğimizden çok büyük"

Dabdoub, General Electric'in satacağı Garanti Bankası hisselerinin ise gündemlerinde olmadığını belirtirken, gerekçe olarak da bu bankanın hisselerinin toplamda çok büyük bir rakama denk gelmesini gösterdi.

Hisseler hareketlendi

Dabdoub'un bu açıklaması bankaların borsadaki hisselerine de yansıdı. Dünü 1.61 TL'den kapatan Alternatifbank hisse senetleri haberin ardından 1.71 TL'ye kadar çıktı. Tekstilbank hisse senetleri 1.12 TL'den 1.16 TL'ye kadar yükseldi. Daha sonra gelen satışlarla hisse senetlerinin fiyatları tekrar geri çekildi.

Anadolubank: Kimseyle görüşmüyoruz

NBK'nın yaptığı açıklamalara ilk cevap ise Anadolubank'tan geldi. Anadolubank, hiçbir kurumla ortaklık görüşmesi yapmadıklarını açıkladı.

NBK, aynı zamanda Türkiye'de Turkishbank'ın da büyük ortakları arasında bulunuyor. Fakat nisan ayında NBK'nın, Turkishbank'taki hisselerini satarak Türkiye'den çıkmaya çalıştığı konuşulmaya başlanmıştı. 2007 yılında Turkishbank'ın yüzde 40'ını 160 milyon dolara satın alan NBK, henüz bu bankada hisse satışı gerçekleştirmedi. Hatta Dabdoub, bu dedikoduların çıkmasının ardından, "Turkishbank'taki payımızı artırmak istiyoruz" açıklaması yapmıştı. Ayrıca NBK, Dünya Göz Hastaneleri'nin de ortakları arasında.

NBK KİMDİR?

National Bank of Kuwait, 1952 yılında kurulan Körfez Bölgesi'nin ilk ulusal bankası. Aynı zamanda yüksek piyasa değeriyle Arap yarımadasının en değerli şirketleri arasında bulunuyor. Para piyasaları ve islami özellikli yaklaşık 40 fonun yönetimini gerçekleştiren NBK'nın piyasa değeri 10 milyar doları aşıyor. Bankanın toplam aktifleri ise 44 milyar doları aşıyor. Uluslararası Katar Bankası'nda yüzde 30, Credit Bank of Iraq'ta yüzde 75 ve Paris, Londra, Cenova, Şangay, Vietnam, New York ve Singapur'da toplam 7 şubesi bulunan bankanın 2010 yılı ilk çeyrek kârı 264 milyon dolar. En güçlü olduğu alan ise kurumsal bankacılık.

İŞTE HEDEFTEKİ BANKALAR

ALTERNATİFBANK (31 Mart 2010 itibariyle)

Aktif Toplamı: 3.47 milyar TL
Özsermaye Toplamı: 454 milyon TL
Piyasa Değeri: 315 milyon TL
En büyük hissedar: Anadolu Endüstri Holding (% 77.71), Anadolu Motor (% 7.79), Efes Pazarlama (% 7.46)
Halka açık kısım: % 4.16

TEKSTİLBANK (31 Mart 2010 itibariyle)

Aktif Toplamı: 1.95 milyar TL
Özsermaye Toplamı: 473 milyon TL
Piyasa Değeri: 302.4 milyon TL
En büyük hissedar: GSD Holding (% 75.50)
Halka açık kısım: % 24.50

ANADOLUBANK (31 Mart 2010 itibariyle)

Aktif Toplamı: 3.82 milyar TL
Özsermaye Toplamı:
657 milyon TL
Piyasa Değeri:
Borsaya kote değil
En büyük hissedar: Habaş (% 69.98), Mehmet Rüştü Başaran (% 27.32), Diğer (%2.70)
Halka açık kısım: Yok

İLGİLENDİĞİ HİSSELERİN DEĞERİ 228-302 MİLYON TL ARASINDA

2009 yılı eylül ayı itibariyle üç Türk bankasının Türk bankacılık sistemi içerisindeki pazar payı aktif büyüklüğü bakımından ortalama binde 5'e yakın. Üç banka arasında en yüksek pazar payına sahip olan banka ise yüzde 0.52 ile Anadolubank. Anadolubank borsaya kote bir banka olmadığı için şirketin piyasa değeri bilinmiyor. Fakat Alternatifbank ve Tekstilbank gibi bankalar borsada bulundukları için piyasa değerleri ortada. Örneğin Alternatifbank'ta Anadolu Grubu'nun elinde bulunan tüm hisse senetlerinin piyasa değeri yaklaşık 302 milyon TL'yi, Tekstilbank'ta GSD Grubu'nun elinde bulunan hisse senetlerinin toplam piyasa değeri ise 228 milyon TL'yi buluyor.

20 BÜYÜK ARASINA GİREBİLİR

Halen NBK'nın elinde Turkishbank'ın yüzde 40 hissesi bulunuyor. Turkishbank'ın Türk bankacılık sektöründeki aktif büyüklüğü ise 928 milyon TL seviyesinde. 2009 yılı eylül ayı itibariyle ise toplam bankacılık sektörü içerisinde aktif büyüklüğü bakımından pazar payı yüzde 0.11 seviyelerinde. Yani NBK'nın bu üç bankadan herhangi birini alması halinde Türk bankacılık sektörü içerisindeki pazar payı toplam yüzde 0.37-0.63 aralığında olacak. Sonuç olarak NBK'nın aldığı bankayla Türk bankacılık sisteminde '20 büyük' arasına girme olasılığı bulunuyor.

BARIŞ ERKAYA HABERTURK