BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,84
ALTIN 2.429,38
HABER /  GÜNCEL

Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulur?

Üç aylar orucu nedir kaç gün tutulur? Üç aylar orucu faziletlerini üç aylara ilişkin hadislerle sizler için derledik. Üç aylar orucu ve üç aylarda yapılacak diğer ibadetler ve okunacak duaları sizler için derledik.

Abone ol

Üç aylar 8 Nisan cuma günü başlıyor. 7 Nisan Perşembe gecesi ise Regaib Kandili. 

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarını anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Müslümanlara Ramazan ayının gelişinin müjdelendiği bu günlerde ibadet etmenin önemi çeşitli hadislerle anlatılmıştır. Üç aylar aynı zamanda önemli gecelerin de müjdecisi. Recep ayında Regaip ve Miraç Kandili kutlanacak. Şaban ayında ise Beraat Kandili ifa edilecek. 

Hz. Muhammed, Regaip Kandili ve Recep ayının birçok berekete müjde olduğunu belirtmişlerdir. Bu ayda, birçok manevi yardımın, bağışın ve affın yeryüzüne indiğini haber verir.

ÜÇ AYLAR ORUCU NEDİR KAÇ GÜN TUTULUR?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun kesin bir yanıtı yok.  

Hz. Peygamber  bu ayda bol bol nafile oruç tutardı. İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık."

Peygamberimiz, bu ayda sık sık oruç tutarak nafile oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Denilir ki Hz. Nuh bu ayda gemiye bindi. Ve bu ayın tümünü oruçlu geçirdi. Hz. Aişe der ki; Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günkü oruca önem verirdi. O şöyle buyururdu: "Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim."

üç aylar orucu kaç gün tutulur

DUALARIN KABUL OLDUĞU 5 GECE

Yüce Allah yaptığımız duayı mutlaka duyar, işitir ve cevap verir. Bazen istediğimizi aynen kabul eder. Bazen de başka türlü cevap verir. Yaptığımız duayı, ya günahlara kefaret eder veya o duaları sayesinde bir belayı uzaklaştırır. Yani, mutlaka her duaya cevap verir.
Peygamberimiz, özellikle de 5 gece yapılan duaların geri çevrilmediğini belirtir. "Regaip gecesi, Şaban'ın 15. gecesi (Beraat kandili), cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri."

HAZRETİ MUHAMMED'İN RECEP AYI DUASI

Peygamberimiz Recep ayına ulaştığında şöyle dua ederdi;

"Allahım! Bize recep ve şaban aylarını mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır."

Ayrıca bu ayda sık sık şu dua yapılabilir;

"Rabbim! Mağfiret et, merhamet et. Bildiğin kusurlarımı ört ve kapat. Çünkü sen her kusur ve günahı bilirsin. Ama dilersen de örter ve affedersin. Çünkü sen cömertliği sonsuz olansın. Senden daha cömert kim olabilir ki."

üç aylar ibadetleri kaç gün oruç tutulur

ÜÇ AYLARDA NASIL İBADET EDİLİR?

Nihat Hatipoğlu, üç aylarda nasıl ibadetler yapılır sorusuna ise şöyle yanıt veriyor:

"Bu ay ve sonraki iki ay, bizlere sunulmuş büyük bir fırsattır. Fırsatı değerlendirmeliyiz. Belki bir daha bu fırsatı yakalayamayız. Geçen sene bu günleri yaşayıp, bugün aramızda olmayanlar yok mu? Günahlardan pişman olarak kendimize yeni bir rota çizelim. Günahın, düşmanlığın, azgınlığın, zulmün sonu ve faydası yok. Sonu hüsrandır, pişmanlıktır. Gelin tez elden kendimizi sorgulayalım. Fırsatı tepmeyelim.

Nefis muhasebesi yapalım. Bol bol dua edelim. Kaza namazı kılalım. Hastaları ziyaret edelim. Küsleri barıştırıp kalbimizi açalım. İyi işlere devam edelim. Borçlulara yardım edelim. Mazlumun yanında olalım. Yara saran el olalım. Zalimin yüzüne haykıralım. Karanlık sayfaları yırtıp, yeni aydınlık, temiz sayfa açalım."

REGAİB KANDİLİ İBADETLERİ 

Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib Kandili'dir. 2016 yılında Regaib Kandili 7 Nisan Perşembe gecesine denk geliyor.

Bu gecede Yüce Allah müminlere çok lütuf verdiği için ihsanı bol, kıymeti bol, değeri bol gece anlamında Regaip gecesi denilir. İçinde olduğumuz mübarek bir mevsim müjdelediği için bu kandil özellikle önemlidir.

Rivayetlere göre Hz. Peygamber'in (s.a.v.) annesi bu gece hamile kaldığını anlamıştır. Bu da müminler için müjde anlamına gelmektedir.

üç aylar nedir nihat hatipoğlu 3 aylar duası

Peki bu gece neler yapabiliriz? Bu geceyi nasıl fırsata çevirebiliriz.

1- Bu gece kaza namazları kılınmalı. Kazası olmayanlar ise bu gece bol bol nafile namaz kılmalılar.
2- Bu gece bol bol Kuran-ı Kerim okunmalıdır. Okunan ayetlerin meali ve tefsirine bakılmalıdır.
3- Yüce Rabbimizin 99 ismini okumaya çalışmalıyız.
4- Hz. Peygamber'in (s.a.v.) okuduğu dualarla Yüce Rabbimize yönelmeliyiz.
5- Bu gece tövbe ile kendimizi affettirmeliyiz.
6- Üç ayların bereketine ulaşmak için yüreğimizi okşayacak her ibadeti -az da olsa- yapmalıyız.
7- Bu gece yaşlıları hatırlamalıyız.
8- Baba ve annelerimizin ellerini öpmeli, dualarını almalıyız.
9- İçki, kumar gibi, kötü alışkanlıklarımıza son vermeliyiz. Ölümün bize hayat kadar yakın olduğunu unutmamalıyız.
10- Borcumuz varsa ödemeliyiz. Veya en azından bunun hesabını yapmalıyız.
Denilir ki Recep ayında oruç tutanlar için melekler toplanır. Ve "Ya Rabbi, senin rızan için oruç tutanları affet" derler. Yüce Rabbimiz de "Recep ayında oruç tutanları affettim" buyurur.
Recep ayının ilk cuma gecesi olan Regaip Kandili'ne bu ismi meleklerin verdiği de belirtilir. O halde bu geceyi değerlendirelim. Gafletle geçirmeyelim.

Mısırlı Zünnun şöyle der:

Recep ekme ayıdır. Şaban sulama ayıdır. Ramazan ise toplama ayıdır. Hz. Hasan şöyle demiştir: Recep ayında oruç tutunuz. Zira tövbelerin kabulüne sebeptir.