BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.493,47
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Twitter hesapları kapatmaya başladı FLAŞ

Twitter, TİB'in mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği bir hesabı askıya aldı. Bu durum 'Twitter açılır mı?' sorusuna yol açtı

Abone ol

TİB'in mahkeme kararıyla askıya alınmasını istediği hesapları kapatmaya başlayan Twitter, bu kapsamda Samsun'da C.K. adlı kadının ismi kullanılarak müstehcen içerikli yazı ve resimlere yer veren sahte hesabı askıya aldı.

C.K'nın başvurusunu değerlendiren Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine karar vermiş, kararı internet sağlayıcıları birliğine göndermek üzere TİB'e iletmişti.

BAKAN ELVAN: OLUMLU BİR ADIM

TİB'den yapılan açıklamada, Twitter'dan karara konu içeriğin kaldırılmasının istendiği ancak "Twitter'ın bu kararlara duyarsız kaldığı ve mahkeme kararlarını tanımadığı" belirtilerek, "Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter'a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır.Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür" ifadesi kullanılmıştı.

Açıklamada, yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği bildirilmişti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın avukatı Gönenç Gürkaynak da TİB yetkilileriyle erişimin engellenmesine ilişkin mahkeme kararlarıyla ilgili görüşmüştü.Twitter, bugün C.K'nın şikayetine konu hesabı askıya aldı.

'BU RUTİN BİR UYGULAMA'

Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Mehmet Ali Köksal, Samsun’da C.K. isimli kadının hesabının kaldırılmasının rutin bir işlem olduğuna işaret ederek “Özel hayatı ilgilendiren veya telif hakkı ihlali konularında Twitter zaten direk o hesabı kapatıyor. Bunun için mahkeme kararı dahi aranmıyor. Direk Twitter’a başvurulursa bu işlem yapılıyor. Biz büro olarak daha dün, Twitter'a başvurarak, 10 hesabı kapattırdık. Son 1.5 yılda 20-30 hesap kaldırttık” bilgisi verdi. Av. Köksal, Twitter’a erişim engelinin seçime kadar süreceği değerlendirmesi yaparak“Twitter’ın burada bir taviz verdiğini düşünmüyorum. Zaten rutin yaptığı bir işlem bu. Bu durum seçime kadar devam edecek gibi görünüyor. Üstelik 25 Mart söylentileri var..." şeklinde konuştu.