BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.425,97
HABER /  GÜNCEL

Tuzluçayır: Ankara'da cami ve cemevi protestosuna polis müdahalesi

Ankara'da Mamak Cami ve Cemevinin temel atma töreninde, projeye karşı çıkan bir grubun Tuzluçayır'da düzenlediği gösteriye polis biber gazı, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahel etti. Çıkan olaylarda çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

Abone ol

Tuzluçayır Kartaltepe’de yapımı planlanan Mamak Cami ve Cemevi’nin temel atma töreni öncesinde olaylar çıktı.

Cami ve cemevinin Fethullah Gülen hareketinin desteğiyle yapıldığını öne süren ve “Böyle bir cemevi istemiyoruz” diyerek sokağa çıkan bir grup, Tuzluçayır Kavşağı’nda sabah saatlerinde protesto gösterisine başladı.

Öğleye doğru yolu trafiğe kapatan gruba polis, basınçlı su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.

Polisin müdahalesi sonrası göstericiler, Tuzluçayır Kavşağı’na açılan ara sokaklara dağıldı. Gün boyu ara sokaklarda polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Göstericilerin polise, sapanla bilye, taş ve havai fişek attıkları görüldü.

TSİ16.00’ya kadar göstericilerin kavşağa girişini ve toplanmasını engellemeye çalışan polis, bu saatten sonra cami-cemevi inşaatı yönündeki Süleyman Ayten Caddesi sırtlarına doğru çekildi.

Gösteriler sürerken temel atıldı

Sayıları giderek artan ve yaklaşık 4 bin kişiyi bulan göstericiler, polisin çekilmesi sonrasında ara sokaklardan Tuzluçayır Kavşağı’na ulaştı.

Burada durmayan ve polisin çekildiği noktaya doğru ilerleyen ancak müdahaleyle karşılaşan göstericiler, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam. Mamak faşizme mezar olacak. Sık bakalım, sık bakalım, kaskını çıkar, copunu bırak delikanlı kim bakalım” sloganları atarak caddenin başında kurdukları barikatları ateşe verdiler.

Göstericilerden yaklaşık 150 metre uzakta bekleyen ve polisin Akrep olarak adlandırılan üç aracı ise bulundukları noktadan kavşağa doğru aralıksız gaz bombası attı. Göstericiler de şişe, taş, bilye ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Polisle göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı saatlerde cami ve cemevinin yan yana olacağı kültür merkezinin temeli ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ve CHP Milletvekili Sinan Aygün’ün de katıldığı bir törenle atıldı. Törende beyaz güvercinler uçuruldu.

Sarısülük’ün kardeşi de yaralandı

Törenin bitmesinin ardından Süleyman Ayten Caddesi’nde bulunan iki TOMA ve üç Akrep gelen emir üzerine saat 20.00 civarında Okullar Caddesi’ndeki cami-cemevi inşaatının önüne kadar çekildi.

Bunun üzerine yaklaşık 2 bin kadar gösterici, Süleyman Ayten ile Okullar Caddesi’nin bulunduğu yere kadar çıktı. Polislerin bıraktığı demir bariyerleri alan göstericiler burada yeni barikat kurdu.

Saat 22.30 civarlarında ise polis, iki yönden harekete geçerek göstericilere müdahale etti ve Tuzluçayır Kavşağı’na yeniden hakim oldu. Göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Gün boyu aralıksız devam eden gösterilerde Ethem Sarısülük’ün kardeşi İkrar Sarısülük’ün de aralarında olduğu çok sayıda göstericinin yaralandığı ve gözaltına alındığı kaydedildi.

Ancak yaralı ve gözaltı sayısı net olarak bilinmiyor.

Öte yandan Tuzluçayır eylemlerine destek için bugün Dikmen Caddesi’nde de gösteriler düzenlendi.

Caddeyi trafiğe kapatan göstericiler uzun süre polisle çatıştı. Polis, Tuzluçayır’a müdahale ettiği saatlerde Dikmen’deki eyleme de müdahale ederek göstericileri dağıttı.

ODTÜ sakin

İki gündür çatışmaların sürdüğü ODTÜ, 100. Yıl ve Çiğdem mahalleleri ise bugün sakin bir gün geçirdi.

Önceki günlerde olduğu gibi bugün de yaklaşık 300 kişi, saat 17.45’te 100. Yıl Migros önünde bir araya geldi. “Kahrolun Bağzı Yollar” pankartı taşıyan grup, yol yapımını protesto etmek için slogan atarak sokak aralarında yürüdü.

Daha sonra inşaat alanına gelen grup, burada bir basın açıklaması yaptı. 100. Yıl İnisiyatifi adına konuşan Bayram Uluat, inşaatı süren yolun ODTÜ ve mahalleleri için ne anlama geldiğini ve neden istemediklerini açıkladı.

Polisle çatışmamaya özen gösteren grup, inşaat alanına yakın noktalara ağaç fideleri dikerek dağıldı.