BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  EKONOMİ

TUSKON'un ticaret köprüleri ile 30 milyar dolar

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Dünya Ticaret Köprüsü'nü bu yıl 19’uncu kez kuruyor.

Abone ol

“Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2013” Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin desteğiyle 25-27 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenecek.

TUSKON Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü kapsamındagıda programıyla 25 bin ikili iş görüşmesi yapmayı planlıyor. Bunun için 900'e yakın tercüman görevlendirildi. Güney Sudan Abu Dabi gibi ülkeler, ticaret köprüsü programlarına bu sene ilk kez katılacak. TUSKON'un Uluslararası katılımcı sayısı önceki gün saat 15 itibariyle 1343 oldu. En çok katılımın Pakistan'dan gerçekleştirildi.


TÜRKİYE-DÜNYA TİCARET KÖPRÜSÜ 2013

TDTK 2013 /Gıda, Tarım, Hızlı Tüketim Mamulleri ve İlgili Makineler programı, TUSKON tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle 25-26 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul Lütfi KırdarKongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. 144 farklı ülkede tanıtım ve programa katılım çağrısı yapıldı. Faaliyetlerimiz sonucu 1100 firmadan 1.300 civarında katılımcı beklenmekte.

Programa katılan yabancı iş adamları bir teşvik olmaksızın katılıyorlar. Yabancı katılımcılar kendi otel ve uçak masraflarını karşılıyor.

Programa başvuran firmalar, ithalatçılar, toptancılar, süpermarketler, büyük çiftlikler, kamu şirketleri, depolar, genel ticaret yapan firmalar olarak şekillenmekte.

Yabancı firmalara program daveti yapılırken, Türk üreticileri ile tanışma fırsatı yakalayacakları belirtilmekte.

Programda 25.000 ikili iş görüşmesi yapılması tahmin ediliyor.

İkili iş görüşmelerinde iletişim problemlerini çözmek amacıyla 22 farklı dilde 900 tercüman görevlendirildi.

Güney Sudan ve Abu Dabi Ticaret Köprüsü programlarına ilk defa bu sene katılacaklar.


PROGRAMA BAŞVURU NASIL YAPILIYOR? 


WEB sitesi (www.tuskonwtb.com) üzerinden bireysel başvuru,

Yurtdışı temsilcileri aracılığı ile,

Yurtdışı ortak kuruluşlar üzerinden.

Her başvuru üç onaydan geçiyor.

İlk onay ülkede bulunan temsilcimiz aracılığı ile yapılmaktadır. Özellikle firmanın gerçekliğini,çapını, kalitesini belirleme adına en önemli kısımdır. Herhangi bir yabancı firma başvurusu otomatik olarak kabul edilmemektedir. İkinci onay ise TUSKON merkez ofisindeki bölge koordinatörlükleri tarafından verilmektedir.Bu onay aşamasında başvuru, sisteme girilen bilgilerin tutarlılığı, doğruluğu ve başvuru sahibinin programın amacına uygun bir profile sahip olup olmadığı yönünden değerlendirilmekte.


AFRİKA İLE TİCARETE TUSKON DAMGASI 

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, “Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2013” programına katılacak olan yabancı firmaların Türkiye’ye mal alımı içingeleceklerinin altını çizdi. TUSKON’un Afrika kıtasındaki ülkelere yönelik yoğun ticari faaliyetlere öncülük ettiği yönündeki kanaatin doğruluğunu rakamlarla anlatan Meral “Afrika ülkelerine 11 milyar dolar ihracatımız var. 2005 yılında bu kıtaya ihracat 3.5 milyar dolardı. Ticaret Köprüleri’nin bu gelişimde büyük katkısı oldu. Ancak şunu vurgulamak gerekir ki devletimizin uyguladığı politikalarla, cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın ve hükümet temsilcilerinin bu ülkelere gitmeleri; THY’nin seferlerinin Afrika kıtasına artması bu büyük hareketin gelişmesini sağladı” dedi. Afrika ülkelerindeki kar marjının Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğunu söyleyen Meral, “Afrika’da doğru hesap yapan kazanır. Ancak bu ülkelerin de kendilerine göre riskleri var. Bu riskleri iyi hesaplamak gerekir. Afrikalılar Türk mallarını çok kaliteli buluyor. Türkiye denince akla gelen markalaştığımız alanlar ise halı ve seramik. Kadın giyimi ve çocuk giyimi de Afrika’da çok ilgi çekiyor. Bir Türk kadının iki ya da üç katı kadar Afrikalı kadınlar kozmetik ürünü kullanıyorlar” diye konuştu. Afrika’da lojistik yaşanan lojistik sıkıntıların çözümü halinde ihracatımızın iki katına ulaşabileceğini ifade eden Rızanur Meral, şöyle devam etti: “Afrika’da liman konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Az sayıda liman olduğu için gemiler çok uzun süre bekliyor. Angola’nın petrol geliri 70 milyar dolar. Fakat biz bu ülkeye lojistik sıkıntısı yaşadığımız için yeterince mal satamıyoruz. Üyelerimizin içerisinde lojistik işi yapanlara Afrika’ya direkt ulaşım yapmaları için önerilerde bulunuyoruz. Üyelerimiz arasında ki bazı lojistik firmaları Afrika hatlarını oluşturmaya başladı. Biraz daha zamana ihtiyaçları var”

Afrika’da yaşanılan diğer sıkıntının ise bankacılığın yeterince gelişmemesi olduğunu kaydeden Meral, Türk bankalarının da Afrika’da gelişmesinin önemini ifade etti. Rızanur Meral, düzenlene ticaret köprüleri ile ülke turizmine yaklaşık 10 milyon dolarlık katkı da sağlandığını söyledi.

            screen-shot-1435-01-17-at-4.32.18-pm.png 


TUSKON'UN KURUMSAL YAPISI 

Türkiye’nin en büyük, en etkin ve en yaygın iş dünyası kuruluşu olan TUSKON bölgesel 7 üye federasyonu, 211 üye işadamları derneği, 140.000 şirketi temsil eden 55.000 üye işadamı ile kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. TUSKON’un kuruluş adımları 1990'lı yılların başında, ülke sorunlarına duyarlı, sosyal sorumluluk bilinci yüksek işadamlarının, birlikte hareket etmek üzere çeşitli illerde dernekleşmesiyle atıldı. Türkiye'nin coğrafi dağılımı doğrultusunda Marmara, Ege, Karadeniz, Akdeniz, İç Anadolu ile Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bir araya gelen işadamı dernekleri, bütünleşerek 2004 yılında bugün TUSKON üyesi olan federasyonları kurdular. Böylece MARİFED, ESİDEF, KASİF, ANFED, ANSİFED, DASİDEF ve GÜNSİAF doğdu. Ulusal çapta bir yapılanmanın gerekliliğini hisseden bu federasyonlar da bir araya gelerek, 2005 yılında Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)’nu kurdu.

TUSKON, Washington DC, Brüksel, Moskova, Pekin ve Addis Ababa’da olmak üzere dünyada beş noktada temsilciliğe sahip. Bunun yanı sıra TUSKON’un 130 ülkede partner kuruluş ve temsilcileri var.

 screen-shot-1435-01-17-at-4.26.55-pm.png