BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  EKONOMİ

TÜSİAD Başkanı Dinçer'den Erdoğan yorumu!

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı Yüksek İstişare Toplantısı'nı ve ülke gündemini değerlendirdi.

Abone ol

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Gezi olayları ile 17 ve 25 Aralık'taki operasyonlar konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı düşünmediklerini söyledi. TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'na katılmasının diyalog için önemli bir adım olduğunu ifade eden Dinçer, darbe girişimi olarak nitelendirilen bu olaylara hukuk ve genel Avrupa Birliği normları çerçevesinde değerlendirdiklerini, darbe olarak nitelemediklerini söyledi.

Haluk Dinçer, CNN Türk'te Taha Akyol ve CNN'in Ekonomi Haber Müdürü Emin Çapa'nın sorularını cevapladı. TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nın taraflar arasındaki diyalog için önemli bir adım olduğunu söyleyen Dinçer, Erdoğan'ın toplantıdaki konuşmasını değerlendirdi.

Medya kuruluşlarının Türkiye'deki kutuplaşma nedeniyle toplantıda "neyi duymak istiyor neyi görmek istiyorsa" o taraftan ele aldığını söyleyen Dinçer bu nedenle farklı medya kuruluşlarında çok farklı haberlerin kamuoyuna yansıtıldığını anlattı. 

"ERDOĞAN İLE TÜSİAD'IN POZİSYONU FARKLI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında geçmişten bugüne kadar genel bir siyasi değerlendirme yaptığını ifade eden Dinçer, hem Gezi Parkı olaylarının hem de 17 ve 25 Aralık sürecinin darbe olarak nitelendirildiğini söyledi. Erdoğan'ın bu noktadaki pozisyonunu koruduğunu söyleyen Dinçer, TÜSİAD olarak bu olaylarda farklı bir pozisyonda bulunduklarını anlattı. İşte Dinçer'in o sözleri;

"Sayın Cumhurbaşkanı'nın geçmişten gelen siyasi pozisyonlarıyla, Gezi olayları ve en son 17 ve 25 Aralık olaylarına kadar geldi. TÜSİAD'ın Türkiye'nin bu demokratikleşme evrelerinde nasıl mağduriyetler yaşandı, ne kadar zorluklar yaşandı bunların hikayesini ama çoğunu bildiğimiz pozisyonları tekrarladı. Gezi olaylarında da bildiğimiz pozisyonları tekrarladı, 17 ve 25 Aralık olaylarını darbe olarak nitelendirdi hatta Geziyi de darbe olarak nitelendiriyor.

"BAZI ÜYELERİMİZİ ELEŞTİRDİ"

Burada isim vermeden TÜSİAD'ın bazı üyelerinin bu olaylarda aldığı pozisyonlar nedeniyle eleştirilerde bulundu. Bu olaylarda TÜSİAD'ın pozisyonu bellidir. Bizim her zaman arşivlerimizde yer alır. Biz Sayın Cumhurbaşkanı gibi bu olayları darbe olarak değerlendirmiyoruz. Zaten bize bu olaylarla ilgili MİT'ten felan bir rapor gelmiyor. Biz bu olayları değerlendirirken temel hak ve özgürlükler, temel Avrupa normları, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gezi olaylarını doğal olarak çevreye duyarlılığı olarak değerlendiriyoruz böyle bir arzumuz var.

"17 ve 25 ARALIK KAFA KARIŞTIRICI"

Bize bunun bir darbe olduğuna ilişkin bir rapor yok. 17 ve 25 Aralık olayları son derece kafa karıştırıcı. Biz bu olaylar sonrası yaşanan yargıya müdahaleleri normal şeyler olarak görmüyoruz. Biz dünya ile entegrasyon içerisindeyiz. Bunların Türkiye'nin itibarını zedelediğini biliyoruz. Türkiye'de hukuk sistemine olan güvenin hem yurt içinde hem yurt dışında bir erazyon yarattığını görüyoruz, bunu da biliyoruz.

"BAŞARILA GÖLGE DÜŞÜYOR"

Burada da sonuçta 12 yıllık AK Parti iktidarı dönemine birazcık gölge düştüğünü görüyoruz. Bunu çok defa söyledik, söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konuda da farklı düşündüğünü biliyoruz. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı ile de burada polemik yaşamamız doğru değildir. Sonuçta devletin başıdır."