BIST 9.716
DOLAR 32,57
EURO 34,85
ALTIN 2.436,41
HABER /  DÜNYA

Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın birincisi belli oldu

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen ’Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın finali gerçekleşti. Oylama so...

Abone ol

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen ’Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın finali gerçekleşti. Oylama sonucu birinci seçilen ülke Azerbaycan oldu.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) İki Eylül Kampüsü Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Spor Salonu’nda gerçekleşen yarışmanın açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı yaptı. Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın, bir yarışma olmanın ötesinde bir anlam ifade ettiğini belirten Bakan Avcı, yarışmanın ilkini Eskişehir’de gerçekleştirmenin heyecanını yaşadığını söyledi. Avcı, “Türkvizyon; dostluğumuzun, kardeşliğimizin, muhabbetimizin, Türkvizyon; dilde, fikirde, işte birliğin gönül diliyle ve müzik diliyle ifadesidir. Türkvizyon Şarkı Yarışması, gönüller arasındaki köprü, Türk dünyasının sesi, sözü, müziğidir. Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın finalini zihnimize, yüreğimize düşürdüğü farklı ilhamlarla gerçekleştiriyoruz. Dileğimiz odur ki, bu yarışma gelenekselleşerek nice yıllar Türk dünyasının zenginliğini, müziğin evrensel dili ile anlatacak. 300 milyona yaklaşan Türk dünyasının, yakınlaşmasının, kucaklaşmasının en değerli zeminlerinden biri olacaktır” dedi.

TÜRKVİZYON, GÖNÜL YOLCULUĞUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞIDIR
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise konuşmasına, Bahtiyar Vahapzade’nin şiiri ile başlayarak şunları söyledi:
“İşte bunun gibi Türk dünyasında hangi şair ne yazdıysa bizleri anlatıyor, türkülerimiz şarkılarımız da bizi söylüyor. Hepimizin temennisi muhabbetin sonsuz sadakatin ebedi olması. Hepimiz diliyoruz ki kimsenin yüreğindeki gönül teli kırılmasın eğer o kırılırsa en çok bizim yüreğimiz incinir. Gönülden gönüle giden bu ince yolda gönüllerin birliğidir. Bu anlamda Türkvizyon, birlik ve beraberlik yolunda nefesimizdir. Türkvizyon’un logosuna ’Anka’ kuşunu kondurduk. Bizim de gayemiz ’Anka’ gibi gönül ardındaki Kaf Dağı’nı aşmak ve gönüllere girmektir. Türkvizyon bu gönül yolculuğunda çok önemli bir kilometre taşıdır. İlki Eskişehir’de düzenlenen bu şarkı yarışması daha ilk yılında 24 ülkeyi ve 300 milyon kardeşimizi de ekranda bir araya getirmektedir. Bu yarışmanın asıl birincisi dünya küresinde geniş bir hayat coğrafyasına hayat vermiş Türk dünyası ile sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve birliktir. Biz, değerler dünyamızda hayırda ve barışta yarışırız. Yunus Emre’nin dediği gibi ‘Bize mana gerek dava gerekmez’. Bu manaya sadık işler üretmeye devam ediyoruz Türkvizyon da bizim ürettiğimiz bu güzellikleri taçlandırmaktadır.”

AZERBAYCAN 210 PUANLA BİRİNCİ OLDU
Açılış konuşmalarının ardından 12 ülkenin sanatçıları sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Şarkıların bitiminde jüri tarafından oylamaya geçildi. Oylama sırasında sahneye Burcu Güneş çıkarak ’Gül Kokusu’ adli şarkısını söyledi. 24 jüri üyesinin oylama sonucunda yarışmanın birincisi 210 puan alan Azerbaycan oldu. İkinciliği 205 puanla Belarus, üçüncülüğü ise 200 puanla Ukrayna elde etti. Manevra Grubu’nun ’Sen, Ben, Biz’ şarkısı ile yarışan Türkiye ise 187 puan ile 6’ncı sırada yer aldı.
Finalde sahne alan 12 ülke ve temsilcileri ise şöyle:
“Kazakistan-Rin’Go Grubu, Türkiye-Manevra Grubu, Beyaz Rusya Cumhuriyeti-Güneş, Özbekistan-Nilüfer Usmanova, Azerbaycan-Farid Hasanov, Bosna-Hersek, Emir-Frozen Camels&Mirza, Tataristan-Alina Şaripjanova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti-Gommalar Grubu, Kırgızistan-Çoro Grubu, Altay Cumhuriyeti-Artur Marlujokov, Ukrayna-Fazile İbrahimova ve Kosova-Ergin Karahasan.”
(İHA)