BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  DÜNYA

Türkmen kadınlar IŞİD'te tutsak!

Erşed Salihi, IŞİD'in elinde halen 200'ün üzerinde Türkmen kadının bulunduğunu açıkladı.

Abone ol
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, "Terör örgütü IŞİD'in elinde 200'ün üzerinde Türkmen kadın var. Bu kadınlar, kurtarılacakları günü bekliyor" dedi. 
 
Salihi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkmen Kadınlar Birliği tarafından Kerkük'te düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkmen kadınların bu özel güne buruk girdiğini söyledi.
 
"IŞİD militanları, Musul ve Telafer bölgesinde kaçırdıkları Türkmen kadınların kimisine tecavüz etti, bazılarını öldürdü" diyen Salihi, "Türkmen kadınlar, Suriye'deki Nahhasa Kadın Pazarı'nda satıldı. Kerkük'ün Tazehurmatu nahiyesine bağlı Beşir köyünü geçen haziranda ele geçiren IŞİD militanları, Türkmen kadınlarına önce tecavüz etti, ardından bu kadınları köydeki su depolarına ve elektrik direklerine astı. Telafer ve Musul'dan kaçan yüzlerce hamile Türkmen kadın da yollarda doğum yaptığı için hayatını kaybetti. Kaçış yolunda çok sayıda bebek de öldü" şeklinde konuştu. 
 
Salihi, dünya medyasının Türkmen kadınlarının yaşadığı dramı görmezden geldiğine dikkati çekerek, "Bizler siyasiler olarak yurt dışında katıldığımız insan hakları konferanslarında Irak kadınına yönelik yapılan tüm haksızlıkları dile getirdik. Ancak yabancı medya ve Arap medyası, Türkmen kadınların yaşadıklarından bahsetmiyor. Bunun arkasında siyasi bir amaç olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 
 
Bu arada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliğin buruk bir havada geçtiği gözlendi. Etkinlik kapsamında açılan resim sergisinde savaşın neden olduğu hayat hikayelerinin resmedildiği görüldü. Yağlı tablolarıyla sergiye katılan Nursel Kuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü IŞİD saldırıları nedeniyle Kerküklü kadınların zor günler geçirdiğini söyledi. Tüm kadınlar için önemli olan 8 Mart'ın kendileri için oldukça hüzünlü olduğunu dile getiren Kuşçu, şöyle konuştu:
 
"Irak kadını, özellikle vatan uğruna evlatlarını feda eden anneler olarak zor günler yaşıyoruz. Bir terör belasıyla karşı karşıyayız. Evlatlarımızı, eşimizi ve kardeşlerimizi kaybediyoruz. Yine de olan kadınlara oluyor. Ben de resimlerimde bunu yansıtmaya çalıştım. Artık silahlar sussun, kadınlar ağlamasın istiyoruz. Bu terör belasından biran önce kurtulalım. Hepimizin ciğeri yanıyor."
 
Etkinlik sonunda sosyal hayatta etkin rol oynayan kadınlara onur belgesi verildi.