BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  GÜNCEL

Türkmen bölgesinde IŞİD'e karşı polis peşmerge birliği

Irak'ın Diyala eyaletinde IŞİD saldırıları ağırlıkla Şii Türkmen nüfusun yaşadığı Karatepe ve çevresinde yoğunlaşırken, yerel polis ve peşmerge güçlerinin IŞİD militanlarını iki köyden püskürttüğü ve bir IŞİD komutanının öldürüldüğü yolunda haberler var.

Abone ol

Irak'ın Diyala eyaletinde (Irak Şam İslam Devleti) IŞİD saldırıları ağırlıkla Türkmen nüfusun yaşadığı Karatepe kasabası ve çevresindeki köylere yoğunlaşırken, birlikte savaşan yerel polis ve peşmerge güçlerinin IŞİD militanlarını iki köyden püskürttüğü ve bir IŞİD komutanının öldürüldüğü yolunda haberler var.

Yerel polis gücü ve peşmergenin IŞİD'e direndiği bölgeden Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirine konuşan Irak Türkmen Cephesi Karatepe güvenlik sorumlusu Mustafa Kemal Beg'in dün "IŞİD tarafından rastgele atılan havan topu mermileri Karatepe’de 2’si çocuk 7’si asker olmak üzere 10 kişinin ölümüne, 16 kişinin de yaralanmasına neden oldu" dediği aktarılıyor.

Aynı ajansı göre, Irak ordusunun Dicle Operasyonlar Komutanlığı, Karatepe kasabasında kontrolün şu ana kadar Peşmerge ve polislerin elinde olduğunu belirtirken, Irak ordusuna ait savaş uçaklarının IŞİD'e yönelik hava saldırılarına başladığını da bildirdi.

'Askeri sorumlu öldürüldü'

Haber alma olanaklarının kısıtlı olduğu bölge Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye bölgesinin hemen güneyinde. Bu bölgenin yönetimindeki Kürdistan Yurtsever Birliği KYB'nin haber sitesi PUKmedia da gelişmeleri yakından izliyor.

Sitede yer alan son haberde, çatışmalara katılan ama adını vermeyen bir güvenlik yetkilisine atıfla, peşmerge güçleri ve Diyala polisinin ortak hareket ettiği dünkü çatışmalarda 10 IŞİD üyesinin öldürüldüğü ve IŞİD'in Alisaray ve Seyf Saad köylerinden geri püskürtüldüğü kaydedildi.

BBC Dinleme Servisinin Irak Haber Ajansı'ndan aktardığına göre ise Diyala eyaletinden adı verilmeyen bir askeri yetkili, Karatepe bölgesindeki peşmerge-polis direnişi sırasında IŞİD'in askeri sorumlusunun öldürüldüğünü öne sürdü.

İki yardımcısı ile birlikte öldürüldüğü söylenen IŞİD askeri sorumlusunun, Bakuba ve Hanekin'in kuzeyinde kalan bölgede yüzlerce ailenin evinden yurdundan olmasına sebep olan saldırıların planlayıcısı olan Cezayir asıllı Ebu Kutada olduğu söyleniyor.

IŞİD son günlerde Karatepe bölgesine yoğunlaştırdığı saldırılarında kasabanın bir kilometre batısındaki Alisaray ve beşyüz metre kuzeyindeki Seyf Saad köylerini ele geçirmiş ve Şii Türkmenlerin yaşadığı bu köylerden bazı sivilleri kaçırdığı, 10 sivili de öldürdüğü ve Şiilere ait cami ve ibadethaneleri havaya uçurduğu haberleri gelmişti.

Irak Haber ajansı, Türkmen ve Kürt kaynaklarından gelen haberlerde son saldırı nedeniyle bölgede tahminen 10 bin civarında sivilin de evlerinden kaçtığı kaydediliyor.

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşet Salihi, Karatepe çevresindeki Hanekin ve Kifri’deki tüm Irak Türkmen Cephesi büro ve kuruluşlarına çağrıda bulunarak, sığınmacılara kapıların açılması ve gerekli yardımların sunulması talimatı verdi.