BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.489,48

Türkler Çine Niçin Gidiyor?

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş’ın “Çinliler Türkiye ye niçin geliyor” isimli köşe yazısında tarihi ipek yolunun kapılarını aralayan Çinli medya mensuplarının ipek yolunun rotalarındaki önemli durağı olan ülkemizdeki

İnternet haber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş’ın “Çinliler Türkiye ye niçin geliyor” isimli köşe yazısında tarihi ipek yolunun kapılarını aralayan Çinli medya mensuplarının  ipek yolunun rotalarındaki önemli durağı olan ülkemizdeki yaşadıklarıyla ilgili izlenimlerini kaleme almıştı şimdi ise Ülkemizin yetiştirdiği genç, dinamik ve Türk turizmini uluslar arası platformda en iyi şekilde temsil eden Çin de adeta turizm elçimiz gibi çalışan Şafak Karakan’ın başarılı yolunu kaleme aldı.

 

Denizli Otelciler Birliği  Başkanı ve Colossae Thermal Hotel Genel Müdürü Şeref Karakan’ın kendisi gibi turizme kazandırdığı yüzlerce evladından bir tanesi de Şafak Karakan.

1985 yılında dünya ya gözlerini açtığında Şafak Karakan adeta turizmci olacağı alnına yazılmış gibiydi. Şeref Karakan’ın oğlu olmak kolay değildi. Turizm sevdasıyla büyüdü 2003 yılında Denizli’nin Akköy ilçesindeki şehrin tek turizm lisesi olan Akköy Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Çeşme  Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu’nun Seyahat Acentalığı bölümünden 2008 yılında mezun olduğunda aslında yıllardır turizmin içerisinde yetişmiş bir turizmci gibiydi. Baba ile birlikte otellerde geçen yaşamı bu mesleği sevip hayatının vazgeçilmez işi olacağını o günlerde kafasına koymuştu. Gelecekte büyük başarılara imza atacağı işini hiçbir zaman iş gibi görmedi . Onun yaşam biçimiydi… 

Intercontinantal , Sheraton  gibi uluslararası zincir otellerde ve birçok 5 yıldızlı otel ve tatil köyünde çalışıp mesleki tecrübelerini kuvvetlendirirken 2008 yılı onun dönüm yılı oldu. Dorak Gurubu ile yolları birleşen Karakan, Uzak doğuda düzenlenen bütün turizm fuarları, Singapur, Japonya, Çin, Hongkong aynı zamanda da Avrupa da ITB Berlin ve Moskova turizm fuarlarında Dorak gurubunun 1.040 kişilik dinamik ve genç personellerinden birisi olarak sektörde 40 yılı geride bırakmış, dünyanın 7 ayrı ülkesinde toplam 10 ofisi bulunan şirket bünyesinde  Itır Turizmin genel müdürü olarak Çin de Shanghai  merkezli adım adım Çin ile Türkiye - Türkiye İle Çin arasında mekik dokuyor. Çin de yaşamına devam ediyor.

Gurubun turizm yatırımlarına şöyle bir bakarsak;

·         JAPAN – Tokio – Osaka

·         CHINA – Beijing – Shanghai – Guangzhou

·         TAIWAN – Taipei

·         MALASIA – Kuala Lumpur

·         INDONESIA – Jakarta

·         BRASIL – Sao Paulo

·         FRANCE – Paris

 

Grubun otelcilik alanında ki yatırımları ise şu şekilde;

·         Doubletree By Hilton – Kapadokya

·         Secrad House – Kapadokya

·         Göreme Kaya – Kapadokya

·         Üçhisar Kaya – Kapadokya

 

Grubun bünyesindeki restaurantlar

·         Sur Balık – Sarayburnu – ISTANBUL

·         Sur Balık – Arnavutköy – ISTANBUL

·         Hong Bin Lou ( Çin Mutfağı ) – ISTANBUL

·         Evranos Club – KAPADOKYA

·         Avanos Cave – KAPADOKYA

·         Altınocak – KAPADOKYA

·         Aziziye – SELÇUK

Grubun diğer yatırımları ise

·         Kapadokya Balon Şirketi

·         Atmosfer Balon Şirketi

·         Venessa Seramik Şirketi

·         Kuyum ve Taş Mağazaları

·         Dorak Gruba ait 2009 – 2010 – 2011 model 150 adet 46 kişilik otobüs filosu.  

 

 

Çin’e Genel Bir Bakış

Çin’in şuan ki nüfusu 1.3 milyar kişi, 2010 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Çinli sayısı 70 bin kişi ve Çinli turistlerin özellikle tercih ettiği turizm çeşidi ise kendi kültürlerindeki zenginlik ile birlikte kültür turlarına ve bu anlamda da ilgilerini çeken ülkelere ziyaretler. Çinin dünyada en çok seyahat eden 3.ülke seçilmesi  ve Türkiye ye  ve zengin tarihimize, kültürel yapımıza ve Anadolu da ki tarihi İpek Yolu noktalarına gösterdikleri duyarlılık, İstanbul ve Kapadokya ya olan yoğun ilgileri  Çin ile Türkiye arasında artarak çoğalan turizmsel iş birliğinde önemini ortaya koyuyor. Tam bu noktada Şafak Karakan’ın genel müdürlüğünü yaptığı Itır Turizm Çin’in Beijin-Shanghai ve Guangzhou  şehirlerin de bulunan ofisleri ile Çin den Türkiye ye turist Gönderen ve gönderdiği Turistleri de Türkiye de ağırlayan merkez ofisi de İstanbul Harbiye de bulunan sektörün önemli bir dinamiği olarak karşımıza çıkıyor.

Şirket aynı zaman da Çin Hükümetinin Türkiye ziyaretlerine de aracılık yaparak Türkiye de ki organizasyonlarını üstleniyor. Resmi görüşmelere gelen mülkü amirler ile toplantı organizasyonları yaparken Çin den Türkiye ye fuar gurupları sağlık, ulaşım ve farklı konularda firmaların kongre ve toplantılarını ülkemizde yapmalarını sağlayarak kusursuz bir hizmet anlayışıyla adım adım tüm operasyonu kendisi yürütüyor.  Çinli turistlerin, medya gruplarının ve idareci yöneticilerin Çinli seyahat acentalarının Türkiye’yi daha iyi tanıması için famtripler düzenleyerek Türkiye’nin nasıl bir ülke olduğunu, turistlik şehir ve ören yerlerini tek tek gezdirerek anlatan ve  medya aracılığıyla geniş kitlelere izleterek Çin Halk Cumhuriyetinde ülkemizle ilgili istikrarlı çalışmalarını sürdürmektedir.

Yıl bazında 25 bin Çinliyi Türkiye ye getiren Çin’in en büyük devlet kökenli seyahat acentası olan CITS Beijing 2010 yılında en başarılı partner ödülünü alan Itır Turizm genç ve başarılı kardeşimiz Şafak Karakan’ın önderliğinde ülke Turizmimiz adına güzel ve başarılı işler yaparak kalıcı izler bırakan ve her geçen gün yeni destinasyonlarla bu pazarı canlı tutan Çin deki adeta turizm elçimiz olan kardeşlerimiz aslında Türk gençlerinin  Amerika da, olabiliyor ise ne mutlu bizlere.

Şafak Karakan Yolun Zaferlerle Dolsun 

Dorak-Itır Tur Genel Müdürü Şafak Karakan değerli dostumuz, örnek turizmci  Şeref Karakan’ın gözlerini dolduracak daha bir çok başarıya imza atacağından eminim. Çin’in Skytrax5 yıldızlı dünyaca ünlü hava yolu şirketi Hainan Urumçi aktarmalı İstanbul - Shanghai Seferlerine Salı ve Cuma günleri haftada 2 kez düzenlerken İstanbul ile birlikte yeni uçuş rotaları olarak Madrid, Milano, Las Vegas  ve Boston’u belilerdi. 2010 yılında 40.4 milyondan fazla yolcuyu taşıyan şirket ülkemizin önde gelen hava yolu şirketlerinden Atlas Jet ile yaptığı anlaşma ile Türkiye den Avrupa’nın farklı şehirlerine bağlantılı uçuşlar gerçekleştirerek uçuş günlerini de haftada 7 güne çıkartacak. Dorak-Itır Tur 25 Temmuz tarihin de şirketin 250 kişilik yönetim heyetini Çin Halk Cumhuriyetinden Türkiye ye getirerek İstanbul da düzenlenecek olan açılış kokteyline ev sahipliği yapacak.

Aynı zamanda heyet ülkemiz de kaldığı sürede önemli turizm merkezlerimize götürülerek ülkemizin uluslar arası düzeyde çok önemli bir turizm kapasitesine sahip olduğu gelen turistlerin Türk misafirperverliği ile ülkemizin turizm duraklarında nasıl misafir edildiği yerinde gösterilecek.  Bundan sonraki süreçlerde yapılan özverili çalışmaların Türkiye ve Çin turizmi adına daha büyük hamleler yapılmasına vesile olacağı kanaati içerisindeyim.

 

Siz değerli okuyucularımla bu hafta kilometrelerce bizden uzakta yaptıkları , tertemiz yüreğiyle an be an yanımızda olan genç ve başarılı turizm yöneticisi  Şafak Karakan ile ilgili izlenimlerimi paylaştım.

Başka bir diyarda, başka bir tatil yazısında sımsıcacık ve tatil tadında görüşmek üzere…