BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.425,32
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Türkkan'dan Taner Yıldız'a elektrik sorusu!

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a Elektrik ile ilgili önerge verdi.

Abone ol

Önergesinde “Ülkemizde uzun zamandır elektrik faturalarına çeşitli oranlar yansıtılmakta, bu oranlar da bazı tartışmaları beraberinde getirmektedir. İletim ve dağıtım bedelinin yanı sıra elektrik faturalarında enerji fonu, belediye tüketim vergisi ve TRT payı gibi kesintilerin toplamı üzerinden KDV alınmaktadır. Kayıp/Kaçak bedeli de uzun zamandır Perakende Enerji Bedeli’ne dahil edilerek tüketiciden gizlenmiş ve faturalara yansıtılmıştır. Elektrik enerjisi perakende satış bedeli ve kayıp kaçak bedelinin toplamı üzerinden alınan, TRT'nin giderlerini karşılamak amacıyla fatura edilen katkı payı, Belediye Tüketim Vergisi (BTV) ve KDV kesintileriyle tüketiciden alınan paylarla elde edilen gelir açıklanmaya muhtaç bir konudur.” diyen Türkkan şu soruları yöneltti.

Bu nedenle;

1-Türkiye 2014 yılında ürettiği elektriği ne kadara üretmiştir?
2-Türkiye’de maliyet dışında diğer 10 kalemden 2014 yılında ne kadar gelir sağlanmıştır?
3-Bu gelirler arasında TRT Payı, Belediye Tüketim Vergisi (BTV), Kayıp/kaçak bedeli ve KDV paylarının oranları nedir ve toplam gelirdeki tutarları nasıldır?
4-İletim ve dağıtım bedelinin yanı sıra elektrik faturalarında yer alan enerji fonu, Belediye Tüketim Vergisi ve TRT payı gibi kesintilerin toplamı üzerinden yüzde 18 KDV alınması ile uygulanan çifte vergilendirme adil bir uygulama mıdır?
5-Sözü edilen gelirlerin alındığı payların bazılarının kaldırılması ya da oranlarında değişiklik yapılması düşünülmekte midir?