BIST 9.710
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.427,30
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Türkkan'dan 18 Mart için özel teklif!

Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümünde MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’dan Kanun Teklifi. Türkkan, 18 Mart’ın Resmi Bayram olması için kanun teklifi verdi.

Abone ol

Teklifin gerekçesinde; 18 Mart 1915 tarihinde kazanılan Çanakkale Zaferi’nin geçmiş tarihimizin en acı ve hüzünlü zaferi olarak tarih sayfalarına geçmiş bir destan olduğunu ifade eden Türkkan, “Bu zaferin her satırında yaşanan bir insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahla savaşarak değil, verilen insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimiz’e aittir.” dedi.

Gerekçede; “Çanakkale; Mustafa Kemal’in gerçek bir komutan olarak ortaya çıktığı, dehasını gösterdiği, gelecekteki zaferler için milletinin gönlünde taht kurduğu zaferlerin kazanıldığı bir vatan köşesidir. Mustafa Kemal’in aldığı kararlar ve yaptığı uygulamalar hem savaşın hem de milletin kaderini belirlemiştir.” diyen MHP’li vekil, Çanakkale’nin gelecekte kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin de habercisi, müjdecisi olduğu vurgusunu yaptı.

“Çanakkale Zaferi, her karışı aziz şehitlerimizin kanıyla sulanmış vatan topraklarımızın her yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” diyen MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Bu zaferin belli bir düzen içinde daha geniş zamanda kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve tüm halkımız tarafından ülke genelinde layıkıyla kutlanabilmesi ve birlik ve beraberliğimizin daha da kuvvetlendirilmesi amacıyla 18 Mart tarihinin resmi bayram ilan edilmesi büyük önem taşımaktadır.” vurgusunu yaparak bu tarihin resmi bayram olmasını teklif etti.

İşte Türkkan’ın kanun teklifi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

17.03.1981 tarihli ve 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim.18.03.2015

GENEL GEREKÇE

18 Mart 1915 tarihinde kazanılan Çanakkale Zaferi, geçmiş tarihimizin en acı ve hüzünlü zaferi olarak tarih sayfalarına geçmiş bir destandır. Yoksulluk içinde can çekişen bir milletin dönemin en güçlü devletlerine ve silahlarına tek vücut halinde direnişidir. Bu zaferin her satırında yaşanan bir insanlık onuru vardır. Bu onur, düşmana sadece silahla savaşarak değil, verilen insanlık dersi örnekleriyle de baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimiz’e aittir. Yaşanan çatışmada vurduğu düşman askerini canı pahasına , sırtına alıp düşman siperine kadar götürme yücelik ve cesaretini gösteren Mehmetçik, düşmanın her bir rütbesindeki askerini kendisine hayran bırakacak kadar asil bir davranış sergileyerek, savaşın sadece öldürmekten ibaret olmadığını tüm dünyaya bir defa daha anımsatmıştır.
Çanakkale; Mustafa Kemal’in gerçek bir komutan olarak ortaya çıktığı, dehasını gösterdiği, gelecekteki zaferler için milletinin gönlünde taht kurduğu zaferlerin kazanıldığı bir vatan köşesidir. Mustafa Kemal’in aldığı kararlar ve yaptığı uygulamalar hem savaşın hem de milletin kaderini belirlemiştir.

Binlerce şehit verdiğimiz Çanakkale’de her yaşta insanımız gönüllü olarak savaşmış, kadınlar cephedekiler için çorap örmüş, kurşun imalatında dahi çalışmışlardır. Vatanın her bir ferdi kendisine yönelen bu vahşi akına el birliğiyle dur demesini bilmiştir. Bu cephenin isimsiz kahramanları, vatanın her bir köşesinden Çanakkale’ye koşarken, hiçbir zaman geri dönmeyi düşünmemişler, Türklük onur ve şerefini en güzel şekilde savunmakla üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmişlerdir. Çanakkale’yi geçilmez yapan o ruh, o vatan sevgisi, ülke işgal altındayken şahlanmış ve düşmanı işgal ettiği topraklarda yok etmiştir. Onlar, Çanakkale Zaferi’ni ele geçirmekle sadece bir zafer değil, Türk milletinin Anadolu’daki varlığının devamını da sağlamışlardır. Çanakkale, gelecekte kurulacak Türkiye Cumhuriyeti’nin de habercisi, müjdecisi olmuştur.
Çanakkale Zaferi, her karışı aziz şehitlerimizin kanıyla sulanmış vatan topraklarımızın her yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır; ancak bu zaferin belli bir düzen içinde daha geniş zamanda kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve tüm halkımız tarafından ülke genelinde layıkıyla kutlanabilmesi ve birlik ve beraberliğimizin daha da kuvvetlendirilmesi amacıyla 18 Mart tarihinin resmi bayram ilan edilmesi büyük önem taşımaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Yapılan düzenleme ile Çanakkale Zaferi’nin gerçekleştiği 18 Mart tarihinin ülkemizde her yıl resmi bayram ve tatil ilan edilmesi, böylece bu zaferin tam anlamıyla kutlanması amaçlanmıştır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.

2429 sayılı ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA Kanun’da Değİşİklİk Yapılmasına İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-17.03.1981 tarihli ve 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2.maddesinin A bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

A) Resmi bayram günleri şunlardır:
1. 18 Mart günü Çanakkale Zafer Bayramı’dır.
2. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’dır.
3. 19 Mayıs günü Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
4. 30 Ağustos günü Zafer Bayramı’dır.

MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.