BIST 9.583
DOLAR 32,45
EURO 34,48
ALTIN 2.474,00
HABER /  DÜNYA

Türkiye'ye o ülkeden bir darbe daha! Şok anket sonucu

Alman Federal Meclisi'nde perşembe günü yapılan soykırım oylaması öncesinde Almanya'da yapılan bir anket, Türkiye'ye olan güvenin önemli ölçüde sarsıldığını ortaya koyuyor.

Abone ol

Alman kamu televizyonu ARD'de yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre Almanların yüzde 91'i, Türkiye'ye güvenmiyor. Türkiye'ye güvenmeyenlerin oranının nisan ayına göre yüzde 12 arttığı kaydedildi.

Ankete katılanların sadece yüzde 7'si Türkiye'nin güvenilir bir partner olduğuna inanıyor. Alman kamuoyunda Türkiye'ye karşı artan güvensizlik, Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili görüşlere de yansıyor. Ankete katılanların yüzde 89'u AB'nin Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanıması için Türkiye'nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Ankete göre sadece yüzde 7'lik kesim, mülteci mutabakatını tehlikeye atmamak için Türkiye'ye taviz verilmesi gerektiği görüşünde.

 TASARIYA DESTEK VERDİLER

Federal Meclis'te kabul edilen Ermeni soykırım tasarısı da Alman kamuoyunda büyük destek gördü. Ankete katılanların yüzde 74'ü, Meclisin 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesinden yana görüş bildirdi, yüzde 18'lik kesim karşı görüşü savundu. Ancak diğer yandan yüzde 46'lık kesim, Alman siyasetinin 100 yıl sonra niye bu konuyla meşgul olduğunu anlayamadığını kaydetti. Ankete katılanların yüzde 57'si soykırım kararının Türkiye ile ilişkileri büyük ölçüde kötüleştireceği endişesini dile getirdi.

TERCİHİMİ YAPTIM DEDİ

Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir soykırım karar tasarısını neden Federal Meclis'e taşıdıklarına ilişkin olarak, "Herkes tercihini ortaya koymalı. Ben tercihimi yaptım" dedi. Daha önceden bu konunun tarihçilerin işi olduğunu söyleyen Özdemir, "Ben fikrimi değiştirmedim. En ufak bir biçimde bir ümit olsa müzakere olabilir, iki taraf birbirine yaklaşsa elimden gelen her şeyi yaparım" diye konuştu.

TÜRKİYE'Yİ KARŞIMIZA ALMAYIZ DEDİLER AMA...

Federal Alman Meclisi'nde, 1915 Ermeni tehcirini soykırım olarak tanımlayan karar tasarısı oylanırken çekimser kalan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) milletvekili Oliver Wittke, "Türkiye'nin geleceğini Türkiye'yi karşımıza alarak değil ancak Türkiye ile şekillendirebiliriz. Havaya kaldırılmış bir işaret parmağı yanlış bir nasihat biçimi" dedi.

Meclis kararının geleceğe değil geçmişe odaklandığını, günümüz sorunlarının aşılmasına katkı sağlamayacağını söyleyen Wittke, kendisi gibi düşünen birçok milletvekili arkadaşının oylamaya katılmadığını söyledi. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Wittke, "Bu denli önemli bir konuda 630 milletvekilinden sadece benim tahminime göre 400 milletvekilinin katılması yani üçte birinin katılmaması dikkat çekici" diye konuştu. Türkiye'nin gayet tabii tepki göstereceğini belirten Wittke, "Türkiye ve AB sadece ekonomik açıdan değil siyaseten de çok çok önemli ortaklar. Bu nedenle kararın bizim, birbirimizden uzaklaşmamıza yol açmamasını umut ediyorum" diye konuştu.