BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.497,48
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeye AB için Rum şartı

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye için Rum Meclisi'nde Rum şartını bir kez daha tekrarladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hritofyas ile hem ayrı ayrı görüşen hem de ara bölgede birlikte öğle yemeği yiyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, liderlerle temasları sonrasında Rum Meclisi'nde konuşma yaptı.

Barroso, Rum meclisinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun tüm AB ülkelerini etkilediğini ve umudunun Kıbrıs'ta bir birleşme olduğunu söyledi. Barroso şöyle devam etti. “Buradan Rum Temsilciler Meclisinden iki lideri de selamlıyorum. Çözümün tam zamanıdır” dedi. Adil bir çözüm için Türkiye'nin katkısı gerektiğini söyleyen Barroso, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan iyi ilişki içerisinde olduklarını söyledi. Barroso Rum Meclisinde yaptığı konuşmasına “Türkiye AB sürecinde ilerlemek istiyorsa Kıbrıs Rum kesimine hava ve deniz limanlarını açmalıdır” dedi.

Kıbrıs sorunun çözümünün, dünyanın diğer yerlerindeki anlaşmazlıklar için örnek teşkil edeceğini söyleyen Barroso, mevcut fırsatın yitirilmesi durumunda, yeni bir fırsat doğacağından şüpheli olduğunu dile getirdi.

Barroso, Rum Meclisi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'nin de yapıcı desteğine gereksinim olduğunu ifade etti. Ankara'daki hükümetin, Kıbrıs sorununun çözümünün AB üyelik çabalarına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını da belirten Barroso, Ankara'nın, ek protokolü hayata geçirmesi ve liman ile havalimanlarını Güney Kıbrıs gemi ve uçaklarına açması gerekliliğinden de bahsetti. Barroso, AB'nin, gerek çözüm çabalarında gerek çözümden sonra iki toplum liderinin yanında bulunacağını da söyledi.