BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.248,16
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye 31'inci büyükşehir geliyor!

AB ve Türkiye anlaşmaya vardı. Mülteciler için Türkiye sınırında Bursa kadar bir şehir kurulacak.

Abone ol

Mülteciler sorununa farklı bir çözüm bulunması noktasında adımlar atılıyor. Amaç Türkiye'nin bu konudaki yükünü biraz hafifletmek. Bu amaçla Türkiye'de nülteciler için yeni şehir kurulacak.

Belçika'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "AB üyeliği bizim için önceliktir" dedi; Avrupa'dan bir defa daha Suriyeli mültecilere kapılarını açmasını istedi.

TÜRKİYE'NİN İNSANİ TUTUMU TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLMALI

Türkiye'nin 2.2 milyon Suriyeli sığınmacıya hiçbir dini ve etnik köken ayrımı gözetmeksizin kapılarını açtığını vurgulayan Erdoğan, "Avrupa'nın tamamında mülteci sayısı 250 bin bile değil. Yaptığımız harcama şu ana kadar 7.5 milyar dolardır. Bize tüm dünyadan gelen destek ise 417 milyon dolardır. Sadece Akdeniz'den botlarımızla toparlayıp çıkardığımız insan sayısı 60 bini buldu. Açık kapı politikamızı devam ettireceğiz. Türkiye'nin insani tutumu tüm AB için örnek olmalıdır. 

100420151209393632958_2.jpg

HARCAMALAR 8 MİLYAR CİVARINDA

Avrupa değerlerine sahip çıkma konusunda Türkiye, üye ülkelerin çok ilerisinde. Suriyeliler için yaptığımız harcamalar 8 milyara doğru gidiyor. Uluslararası toplumun katkısını açıkladım. Bu tablo sürdürülebilir değildir. Ülkemizdeki Suriyelilere Avrupa ve uluslararası toplum adına ev sahipliği yaptığımız unutulmamalıdır. Avrupa ve uluslararası toplumdan gerçek anlamda külfet paylaşımı bekliyoruz. Yoksa biz gerekeni yaparız" ifadelerini kullandı.

AB İLE UZLAŞMAYA VARILDI

Bu restin ardından yola gelen AB liderleri yeni mülteci rotası konusunda uzlaşmaya vardı. Brüksel'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AP Başkanı Martin Schulz ile yaptığı görüşmelerin ardından sızan bilgilere göre, Türkiye ile AB 4 maddelik bir uzlaşma paketini onayladı.

537739.jpg

Paket şöyle...

1- 6 DEV MÜLTECİ KAMPI: Suriye'den gelen mülteciler için Türkiye sınırına 2 milyon nüfus kapasiteli 6 mülteci kampı kurulması kararlaştırıldı. Kampların finansmanı için AB ile ortak bir fon oluşturulacak.

2- ANKARA SINIRLARI KAPATACAK: Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden geçiş yapan mültecilerin yolunu kapatacak. Ankara bu konuda Avrupa Birliği'ne sınır güvenliği garantisi verecek ve güncel durumu anında Brüksel'e bildirecek.

3- EGE'DE TÜRK-YUNAN İŞ BİRLİĞİ: AB liderleri ile varılan anlaşma uyarınca mültecilerin en önemli ve tehlikeli geçiş güzergahı olan Ege Denizi'nde güvenlik kontrolleri ağırlaştırılacak. Türk ve Yunan sahil güvenlik botları ortak çalışacak ve çalışma Avrupa Birliği sınır güvenliği kurulu Frontex tarafından koordine edilecek.

4- 500 BİN MÜLTECİ ALACAK: Görüşmelerde Türkiye'nin yükünün azaltılması için 500 bin mülteci, güvenli bir güzergah üzerinden AB ülkelerine geçecek. Bu mülteciler AB üyesi ülkeler içinde dağıtılacak.

1285379.jpg