BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin utandıran Avrupa birinciliği!

İş sağlığı ve güvenliği konusunda pek çok eksiklik bulunan Türkiye'de bu birincilik utandırıyor.

Abone ol

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, ''Ülkemizin iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa'da da birinci sırada olmasını kabul edemiyoruz'' dedi.

Muslu, sendikalarına bağlı Üzülmez Şubesinin GMİS Şemsi Denizer Salonu'nda gerçekleştirilen olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye'de iş güvencesinden yoksun, örgütsüz, ucuz iş gücü ve taşeronlaşmayla uygulamaya konulan bir çalışma hayatının yaygınlaştırılmaya çalışıldığını savundu.

Taşeronlaşma uygulamasının ne anlama geldiğini Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğünde 17 Mayıs 2010'da yaşanan grizu patlamasıyla herkesin öğrendiğini anlatan Muslu, şöyle devam etti:

''Taşeron şirkette çalışan 30 arkadaşımız grizu faciasında hayatını kaybetti. Taşeronlaşmanın bu sonuçlara yol açabileceği uyarılarımıza kulaklarını tıkayanlar ve eylemlerimizi görmezden gelenler facianın asıl sorumlularıdır. Ankara'da iki ayrı patlamada ve Kahramanmaraş'ta Afşin Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçükte arkadaşlarımız yaşamlarını yitirdi. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan, yeterli eğitim verilmeden ve iş güvencesinden yoksun olarak çalışanlar, önlenebilir kazalarda hayatlarını kaybettiler. Biz bu cinayetlere son verilmesini istiyoruz. Ülkemizin iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa'da da birinci sırada olmasını kabul edemiyoruz.''