BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.431,96
HABER /  GÜNCEL

Türkiye’nin TOMA kullanan tek kadın polisi

Yaklaşık 3 yıldır polislik yapan Mukaddes Koşan, son 1 yıldır da TOMA kullanıyor. Mesleğine âşık olduğunu belirten Koşan çocukluk hayalini anlattı.

Abone ol

Türkiye’nin ilk ve tek TOMA kullanan kadın polisi, Habertürk’ten Elif Nurgül ÇÜLÜK'e konuştu.

Mesleğine âşık olduğunu belirten Koşan, “Polislik benim çocukluk hayalimdi. Göreve Çevik Kuvvet’te başladım. Bir gün müdürümüz bana, güçlü ve sert yapımdan olsa gerek ‘TOMA’da çalışır mısın?’ diye sordu, ben de seve seve kabul ettim. 1 yıldır TOMA kullanıyorum. TOMA’da vakit geçirmek, TOMA ile uğraşmak beni mutlu ediyor” dedi.

"HALKTAN OLUMLU TEPKİ ALIYORUM"

Görev sırasında kendisini gören vatandaşın şaşırdığını ifade eden Koşan, “Trafikte TOMA’yı görenler zaten şaşırıyor. Çünkü TOMA devasa bir araç biliyorsunuz. Ben de bazen yolu açmak için megafondan bağırmak zorunda kalıyorum, vatandaş ‘Ses nereden geliyor?’ diye meraklı gözlerle araca bakıyor. Bazen de yanıma gelip beni tebrik edenler oluyor. Özellikle kadınlardan olumlu tepkiler alıyorum” diye konuştu. TOMA'lar toplumsal olaylarlarda polis tarafından etkili olarak kullanılıyor.Çocukluğundan beri kamyonların dikkatini çektiğini kaydeden Koşan, küçükken bebek yerine kamyon ve silahlarla oynamayı sevdiğini anlattı.Mukaddes Koşan, şöyle devam etti:

"BAŞKA BİR ALANDA ÇALIŞMAYI DÜŞÜNEMİYORUM"

“Normal olan şeyler benim dikkatimi çekmiyor açıkçası. Nerede olursam olayım hep ‘Kendimi nasıl geliştirebilirim?’ diye düşünür, farklı şeyler yapmanın peşine düşerim. İnsanlara gaz, su, boya, köpük sıkmak hoşumuza gitmiyor. Bunu bir ego tatmini gibi görmüyoruz. O an olay yerinin güvenliğini sağlamamız gerekiyorsa, kanunlar çerçevesinde, üstlerimizin vermiş olduğu talimatlar eşliğinde emri yerine getiriyoruz. Zaten mecbur kalınmadıkça TOMA kullanılmıyor. TOMA’da çalışmaya o kadar çok odaklandım ki başka bir alanda çalışmayı düşünemiyorum. Bazı zamanlar görev gereği bekleme noktalarında 24 saat görev yapıyoruz. O zamanlarda bile TOMA’da çalışmaktan şikâyet etmiyorum.”

"KADININ YAPACAĞI İŞ DEĞİL DEDİLER"

TOMA’da joistik kısımda çalışan Koşan, “İşyerine ilk geldiğim gün benden başka kadın yoktu. Arkadaşlarım da başta şaşırdılar, ‘Kadı- nın yapacağı iş değil bu, güç kuvvet gerektiriyor’ diye düşündüler. Şimdi bana çok destek oluyorlar” dedi