BIST 9.058
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.297,12
HABER /  DÜNYA

Türkiyenin tavrı İsraile özür diletti

Türkiye ile İsrail krizinde Cumhurbaşkanı Şimon Peres devreye girdi ve Ayalon özür diledi.

Abone ol

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon akşam saatlerinde ikinci kez mektup yazdı ve bu mektupta özür diledi.

Büyükelçi ve Türk halkından özür dileyen Ayalon'un mektubu şu an Dışişleri bakanlığında inceleniyor. Öte yandan İsrail Başbakanı Netenyahu "Umarım kriz çözülmüştür" dedi.

PERES DEVREYE GİRDİ


Edinilen bilgiye göre, özür dileme kararını Cumhurbaşkanı Peres ile Başbakan Binyamin Netanyahu birlikte aldılar.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bir açıklama yaparak, “Konunun çözüldüğü umudunu taşıdığını" belirtti. Netanyahu, mektubun kaleme alınmasına bizzat katıldı

GÜL" SORUN ÇÖZÜLMEZSE ELÇİ DÖNER DEMİŞTİ

İsrail mektubunun Ankara'ya ulaştığı haberinin geldiği saatlerde Cumhurbaşkanı Gül de gazetecilerle sohbet etti. "Ne yaptığını bilmez bir adamın yaptığı iş ama İsrail'i bağlar" diyen Gül, "Akşama kadar sorun çözülmezse elçi yarın döner" dedi.

VE ÖZÜR HABERİ GELDİ

Saat 20:30 sıralarında ise Tel aviv'den 2 mektubun ulaştığı haberi geldi. Uluslararası haber kuruluşları "İsrail, Türkiye'den özür diledi" diye duyurdu haberi.. Türk Dışişleri kaynakları ise Ayalon'dan gelen mektupta "Türk Halkı ve Büyükelçi Çelikkol'dan özür dilediği"ni bildirdi. Aynı saatlarde İsrail başbakanı Netenyahu "Umarım sorun çözülmüştür" açıklamasını yaptı.

AYALON'UN MEKTUBU

Dışişleri Bakanlığı da, İsrail'den beklenen özürün ''Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un Büyükelçi Oğuz Çelikkol'a muhatap mektubu'' ile taraflarına iletildiğini bildirdi. Bakanlık, mektupta şu hususların vurgulandığını kaydetti:

''Şahsınıza ve Türk halkına saygılarımı iletir ve çeşitli konularda farklı görüşlere sahip olmamıza rağmen, sizi temin ederim ki bunlar, hükümetlerimiz arasında açık, karşılıklı ve saygıya dayalı diplomatik kanallardan ele alınması ve çözümlenmesi gerekir.

Sizi küçük düşürmek gibi bir niyetim hiçbir şekilde yoktu. Girişimimin yapılış biçimi ve algılanışı nedeniyle özür dilerim. Lütfen bunu büyük saygı duyduğumuz Türk halkına iletiniz."

AYALON’UN SİYASİ KARİYERİ BİTTİ

Türkiye Büyükelçisi’ni “alçak koltukta” ağırlayan İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’a İsrail siyasetinin en sağında yer alan kendi partisinden de tepki geldi. Aşırı sağcı Evimiz İsrail partisi yetkilileri, Ayalon’un Türk Büyükelçi karşısında sergilediği tavrın, siyasi geleceğini bitirdiğini açıkladı. Jerusalem Post’a göre Evimiz İsrail partisinden üst düzey bir yetkili, “Avigdor Lieberman’ın hakkında yolsuzluk suçlamalarından dolayı mahkum olması halinde yerine Ayalon’un gecmesi planlanıyordu. Ayalon son tavrıyla bu şansını kaybetti” dedi. Yetkili “Ayalon siyaseten bitti. Diplomat olarak yara aldı. Bu kolay silinemeyecek bir lekedir. Bu tavrıyla Lieberman’a ve özellikle de kendisine zarar verdi. Tamamen siyasetin dışına düşer mi, bilemiyorum. Ancak partililer, onun hakkında bir karar verirken bunu da göz önünde bulunduracaktır. Son olay, onun parti liderliği için en güçlü aday olma konumunu bitirmiştir” diye konuştu.

"ZATEN YETERİNCE SORUNUMUZ VAR"

Bu arada, Ayalon’a koalisyonuun diğer bakanlarından da tepki geldi. Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın tavrının verdiği zararı, gelecek hafta Ankara’ya gidecek olan Savunma Bakanı Ehud Barak’ın onarmaya çalışacağını söyledi. Eliezer, “72 milyon Müslümann bulunduğu bir ülkeyi karşımıza almadan önce de Müslüman dünyasıyla zaten yeterince sorunumuz var” dedi.

YEDIOT AHRONOT: AYALON YÜZÜNDEN DÜNYAYA REZİL OLDUK

İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronot gazetesi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un Türk Büyükelçi Oğuz Çelikkol’a karşı sergilediği tavır yüzünden “Dışişleri’nin dünyaya rezil olduğunu” yazdı.

Ayalon-Çelikkol görüşmesinin içeriğinden çok şekliyle gündeme geldiğini belirten gazete, “Olay yüzünden Dışişleri Bakanlığı uluslararası alanda rezil duruma düştü. Üstelik sadece Türkiye ile ilişkilerimiz bağlamında da değil” yorumunu yaptı.

Diplomaside mesaj aktarmanın çeşitli şekilleri olduğunu kaydeden gazete, “Ancak bunların arasında sandalye yüksekliği bulunmuyor” diye yazdı. Yediot Ahronot, diplomaside böyle bir yöntem bulunsa dahi verimliliğinin tartışmalı olduğunu savunarak, “Eğer önümüzdeki hafta Türk televizyonlarında başka bir İsrail karşıtı film daha gösterilirse, elçiye o zaman ne yapacağız? Odanın içinde sürünmesini mi isteyeceğiz? Onu dövecek miyiz? Burada gördüklerimiz Dışişleri Bakanlığı’na büyük zarar veriyor ve uluslararası diplomatik kuralları komik duruma düşürüyor” ifadelerine yer verdi.

ANKARA'DAKİ MARANGOZLAR

Alon Liel imzasıyla kaleme alınan yazıda, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın önümüzdeki hafta Türkiye’yi ziyaret edeceği hatırlatılarak, “Ankara’daki marangozların da misilleme olarak Ehud Barak’ı ağırlamak için alçak bir sandalye yapacaklarına inanmıyorum” denildi.