BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

'Türkiye'nin Suriye ve PYD politikası değişiyor!'

HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, görüştükleri Başbakan Davutoğlu'nun diyaloga açık olduğunu ve Kobani'de yaşananlara kayıtsız kalamayacağını söylediğini belirtti.

Abone ol

HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, "Suriye'ye yönelik hükümet öyle anlaşılıyor ki politikasını değiştiriyor. Bizce çok çok olumlu bir tutum. Belki bunun ilk adımı da PYD eşbaşkanı ile görüşmedir" dedi.

Kobani'de IŞİD'in kuşatması ve çatışmalar devam ederken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoglu ile görüşen HDP Şırnak Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Selma Irmak, PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in dün Türkiye 'ye gelip hükümet ile temaslarda bulunması ve hükümetin Suriye politikasını değerlendirdi. Irmak, PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in bir yıl aradan sonra Türkiye'ye gelmesini çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini söyledi. PYD Eşbaşkanı Müslim'in Türkiye'ye gelmesi ve temasta bulunmuş olmasının önemli olduğunu belirten HDP'li Irmak şöyle konuştu:

"Çünkü, Türkiye'nin kendi yanı başındaki bir soruna kayıtsız kalması mümkün değildi, beklenemezdi ve doğru da değildi. O nedenle bu temasın gerçekleşmesi gerekiyordu. Bu da oldu. Bundan sonrası önemlidir. Bundan sonra Türkiye nasıl bir tavır alacak, PYD ve oradaki Kanton yönetimi ile görüşmelerini devam ettirecekler mi, bir ilişki geliştirecekler mi ve bunun pratik teki yansıması önemlidir. Biz bu görüşmeyi önemli buluyoruz, anlamlı buluyoruz."

'BAŞBAKAN'IN DİYALOGA AÇIK OLDUĞUNU GÖRDÜK'

Selma Irmak, Başbakan Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ayrıntılarını anlatırken de şunları söyledi:

"Başbakan ile görüşmemizde gündeme geldi. Başbakan'ın da, bu konuda diyaloga açık olduğunu, soruna kayıtsız kalamayacağını gördük. IŞİD'in yanında olduklarına dair algıdan büyük oranda rahatsızlık duyduklarını ifade ettiler ve tam tersine 'Kobani halkının yanındayız ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz' gibi şeyler söyledi. PYD'ye ilişkin kimi eleştirilerini ifade ettiler. Bizde bunun en iyi yolunun diyalog kurmak olduğunu söyledik. Başbakanın bizim görüşmemizden önceki söylemleri ile sonraki görüşmeleri bence farklıydı. Bir yaklaşım değişikliğini görmek mümkün. Örneğin Başbakanın 'Kobani'nin düşmesine izin vermeyeceğiz' söylemini gerçekten önemli buluyorum. Bunu bir politikanın emaresi ve formülü olarak görmek lazım. Suriye'ye yönelik hükümet öyle anlaşılıyor ki politikasını değiştiriyor. Bu çok çok önemli. Bizce çok çok olumlu bir tutum. Bir politika değişikliği var, belki bunun ilk adımı da PYD eş başkanı ile görüşmedir."