BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin operasyon hazırlığında son dakika!

Ankara üslerin kullanıma açılmasına sıcak bakıyor, Hava Kuvvetleri'nin operasyona katılması konusunda "Sürpriz olmaz" yorumu yapılırken, Süleyman Şah operasyonunun zamanlamasında "Musul"un etkili olduğu ifade ediliyor.

Abone ol

ABD başta olmak üzere, IŞİD karşıtı koalisyona destek veren ülkelerin, terör örgütünü Musul'dan çıkarmak için başlatacakları harekâta Türkiye'nin katılıp katılmayacağı Ankara'da birkaç gündür yüksek sesle konuşuluyor.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, dün bu konudaki sorulara, "Türkiye'nin koalisyon üyesi olarak zaten somut katkı verdiği, ulusal çıkarlar gözönüne alınarak sorumlulukların yerine getirilebileceği" yanıtını vermesi de Türkiye'nin mevcut katkısının ne olduğu ve ne gibi katkılar verebileceği konularında soru işaretlerine yol açtı. Milliyet'in haberine göre, Ankara'da Türkiye tarafından eğitilen peşmergenin kara harekâtına katılacak olmasının zaten verilen katkıyı gösterdiğini düşünülüyor. Operasyonun başlamasıyla İncirlik başta olmak üzere askeri üslerin hava operasyonları için açılmasına "sıcak bakıldığı" belirtilirken, Türk savaş uçaklarının operasyona katılması konusunda da "sürpriz olmaz" görüşü dillendiriliyor.

Türkiye'nin kara operasyonuna askeri birlikleriyle katılması konusunda ise Ankara'da "Henüz verilmiş karar yok" deniliyor, ancak bu ihtimale de kapı kapatılmıyor. Kaynaklar, Süleyman Şah Türbesi'nin yerinin değiştirilmesi operasyonu ve operasyonun zamanlaması konusunda ise Türkiye'nin Musul harekatına vereceği katkılar nedeniyle IŞİD'in türbeye saldırma olasılığına da işaret ediyor.

MUSUL HAREKATI

Ankara'da birkaç gündür gündemin en önemli başlıklarından biri ABD başta olmak üzere IŞİD karşıtı koalisyonun, Musul'u IŞİD işgalinden kurtarmak için gerçekleştireceği harekât oldu. Harekât kapsamında, büyük bölümü merkezi Irak Ordusu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü olan peşmergeden oluşacak 20 bin kişilik bir ordu savaşa hazırlanıyor.

Ordu, IŞİD'i Musul'dan çıkarmak için koalisyon ülkelerinin havadan vereceği destekle hareket edecek. Kara birliklerinin içinde de ABD başta olmak üzere farklı ülkelerden az sayıda da olsa asker bulundurabileceği belirtiliyor. Operasyonun amacı IŞİD'i sadece Musul'dan değil, Irak'ın tamamından söküp atmak. Suriye'de de Kobani'de uğradığı yenilgiyle gerileyen örgütü Irak'tan bütünüyle temizlemek ve Suriye'de dar bir alana hapsetmek.