BIST 9.812
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.430,87
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin notu arttı

Japon kredi kuruluşu JCR, Türkiye’nin notunu artırdı.

Abone ol

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu BB'den BBB- seviyesine yükselterek yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı.

JCR yaptığı açıklamada finansal sistemde kayda değer kırılganlık olmadığını, artan ihracat ve düşen işsizlik ile büyüme potansiyelinin güçlendiği belirtildi.

MOODY'S DE TÜRKİYE'NİN NOTUNU ARTTIRMIŞTI

Böylece Türkiye'nin notu bir haftada ikinci kez artırılmış oldu.

Sıfırcı Hoca olarak bilinen kredi kuruluşu Moody's, Türkiye'nin notunu Baa3 ile en düşük yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmişti.

ASYALI YATIRIMCILARIN TÜRKİYE'YE İLGİSİ ARTACAK

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, Fitch ve Moody's'in ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Rating Agency'nin (JCR) de Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkartmasıyla Asyalı yatırımcıların bir süredir Türkiye'ye duydukları ilgilinin daha da artacağını bildirdi.

JCR'nin, Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Ban, söz konusu not artışının arkasında, Japon Merkez Bankası'nca gidilen parasal genişleme programlarının yattığını söyledi.

Ekonomisindeki yavaşlama riskine karşı Japonya'nın, bir süre önce ABD benzeri bir genişleme programı uygulayacağını açıkladığını ve yakın zamanda da tahvil alımları ile ekonomiye para enjekte etmeye başladığını hatırlatan Ban, şunları kaydetti:

"Bu durumun bir sonucu olarak da başta Asya ülkeleri olmak üzere dünyadaki likidite seviyesi artıyor ve faiz oranlarıyla birlikte kredi maliyetlerinin düşüyor olması da piyasa aktörlerini hem ülke olarak hem de yatırım enstrümanı olarak yeni yatırım alanları aramaya itiyordu. Bu arayışın bir sonucu olarak da Asyalı yatırımcıların karşına yükselen ekonomisiyle Türkiye çıkmaktaydı. Daha öncesinde ifade ettiğimiz üzere sahip olduğumuz kredi notlarının çok daha fazlasını hak ediyor olsak da kurumsal yatırımcıların bir ülkeye yatırım yapabilmeleri açısından kredi notlarının yatırım yapılabilir seviyede olması büyük önem taşıyor."

Ünsal Ban, bu açıdan bakıldığında, Fitch ve Moody's'in ardından JCR'nin da Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkartmasıyla Asyalı yatırımcıların bir süredir Türkiye'ye duydukları ilgilinin daha da artacağını ifade etti.

Bu durumun ise Türkiye'ye girecek olan yabancı fonların miktarındaki artışın daha da hız kazanacağına işaret ettiğini vurgulayan Ban, "Ülkemiz açısından kredi maliyetlerinin daha da düşmesini sağlayacak olan bu durum, sanayicimizin daha ucuza üretimlerini gerçekleştirmesinin önünün açacağı gibi makroekonomik anlamda büyüme açısından destekleyici olacak" diye konuştu.