BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin kasasında ne kadar altın var?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası nezdinde toplam altın rezervini açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Merkez Bankası nezdinde yaklaşık 33 ton altın bulunuyor. Toplam altın rezervi 529 ton civarında" dedi.

Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 83. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında, hissedarların soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Bir soru üzerine, Merkez Bankası nezdinde 33 ton altın bulunduğunu dile getiren Başçı, toplam altın rezervinin de 529 ton civarında olduğunu bildirdi. Söz konusu miktarın 413 tonunun bankalardan zorunlu karşılıklara karşı alınan altın olduğunu belirten Başçı, "Bankalar altın mevduatı da kabul etmeye başladılar. Altın mevduatının belirli bir kısmı Merkez Bankasında bloke olarak, zorunlu karşılık olarak tutulmaktadır. Ayrıca Türk Lirası mevduatın da bir kısmını altın olarak tutma imkanına kavuşturduk. Dolayısıyla her 100 liralık mevduatın 30 lira karşılığını bankalar bizde altın olarak tutabiliyorlar. Onun dışındakiler bizim mülkiyetimizde. Burada da toplam 116,1 ton bulunuyor" diye konuştu.

Başçı, Merkez Bankasının kar etme amacının olmadığını ifade ederek, buna karşın Bankanın, para politikası ile ilgili araçları kullanırken yan etki olarak zaman zaman kar ya da zarar edebildiğini söyledi.

"Hissedarlara verilen sözler tutulmuyor"

Hissedarlardan Adnan Bahar, sermaye artırılmadığı için hissedarların sıkıntı çektiğini savundu. Bahar, sermaye artırımı ve hissedarlara daha fazla kar payı ödeneceği konusunda verilen sözlerin tutulmadığını öne sürdü.

Hissedarlardan Selahattin Ergüden de faiz politikası konusunda bankaya yöneltilen eleştirileri doğru bulmadığını kaydetti.