BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin istediği oldu! Şehir merkezine girdiler

Suriye'de muhalifler Menbiç şehir merkezine girdi. Türkiye için hayati önem taşıyan ve IŞİD'in kontrolündeki kasabaya günler süren kuşatmanın ardından girildi.

Abone ol

Kasabaya girenler arasında Kürt güçleri yok, Araplar çoğunlukta. Harekatta ABD özel harekat birlikleri yer aldı.

ABD'nin hem havadan hem de karadan desteklediği, aralarında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin de bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'in ülkedeki kalesi olarak bilinen Menbic kentine girdi.

Arap, Süryani ve Kürt işbirliğiyle kurulan Suriye Demokratik Güçleri, ABD özel harekat birimlerinin ve hava operasyonlarının da desteğiyle geçen ay Menbic'i IŞİD'in elinden almak için operasyon başlatmıştı.

YPG DEĞİL ARAP GÜÇLER ÇOĞUNLUKTA

Reuters haber ajansına konuşan bir tABD'li yetkili ise Menbic operasyonunda Kürt YPG güçlerinin değil, yine Suriye Demokratik Güçleri'ne bağlı Arap grupların çoğunlukta olduğunu söylemişti.

Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, silahlı unsurların ABD koalisyonun hava desteğiyle Menbic kentine girdiğini söyledi.Türkiye sınırından yaklaşık 40 kilometre uzakta olan Menbic, IŞİD'in sınır bölgesinde kontrol ettiği stratejik noktalardan birisi olarak görülüyor.

ABD ÖZEL BİRLİKLERİ KATILIYOR

Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, Menbic ve çevresinin IŞİD için Avrupa'ya açılan son kapılardan birisi olduğunu vurguluyor ve örgüt militanlarının Suriye-Türkiye sınırını Menbic üzerinden geçtiğini ifade ediyor. Suriye Demokratik Güçleri'nin başlattığı Menbic harekatına ABD özel harekat birliklerinin de katıldığı ifade ediliyor.

SICAK ÇATIŞMAYA GİRMEYECEKLER

Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, özel harekat birliklerinin sadece yerel kuvvetlere danışmanlık için bölgede bulunduğunu vurgulayarak "Cepheye ne kadar yaklaşmaları gerekiyorsa o kadar yaklaşacaklar. Ancak sıcak çatışmaya girmeyecekler" demişti. Yetkili, Menbic'in IŞİD'den alınmasıyla birlikte örgütün büyük ölçüde izole edilebileceğini de vurguladı.