BIST 9.533
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.481,61
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiye'nin en yaşlı ağacı bakın kaç yaşında!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan Zonguldak'taki 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının tabiat anıtı ilanı için resmi süreci başlattıklarını bildirdi.

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Anadolu'da en yaşlı anıt ağaçların Zonguldak'ın Alaplı ilçesindeki Gümeli ormanlarında bulunduğu aktarıldı.

4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının da içinde olduğu Gümeli ormanlarındaki alanın "Tabii Yaşlı Porsuk Meşceresi" olarak nitelendiği ifade edilen açıklamada, alanda bin 987 ve bin 164 yaşlarındaki ağaçlar ile yaşları ortalama 300 ile 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacının yer aldığı vurgulandı.

TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI AĞACI

Tabiat anıtı ilan edilecek ağacın yaşının, porsuk ağaçlarına ilişki uluslararası projelerde görev alan, doğal yaşlı ormanlar konusunda uzman, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ercan Oktan tarafından araziden alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesiyle tespit edildiğine dikkat çekildi. Porsuk ağacının dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri ve Türkiye'nin en yaşlı ağacı olduğunun belirlendiği bildirildi.

YILIN BELİRLİ AYLARINDA ZİYARETE AÇILACAK

Açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun değerlendirmelerine de yer verildi. Buna göre, Zonguldak'taki 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının tabiatanıtı ilanı için resmi süreci başlattıklarına işaret eden Eroğlu, şunları kaydetti:

"Anıt niteliğindeki porsuk ağacının Bronz Çağı'ndan bugüne kadar Anadolu'da yaşayan yegane canlı olduğunu düşünüyoruz. Tabiatı korumakla mükellef olan Bakanlığımız, bu kadim ağacı, onu yaşadığımız çağa ulaştıran ekosistem özellikleriyle birlikte koruyacaktır. Yapacağımız değerlendirme neticesinde korumaya alacağımız bu ağacı ayrıca yılın belirli aylarında, belirli sayıda ziyaretçiye açmayı planlıyoruz."