BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.245,60
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Türkiye’nin en ucuz suyunu Antalya kullanıyor

ASAT’ta borçlar ödeniyor, yatırımlar coştu su fiyatları Türkiye’nin en ucuzu

Abone ol

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Kurulu toplantısında 2018 yılı su fiyatlarında TEFE-TÜFE oranında fiyat ayarlaması yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan il olduğunu belirterek, ASAT’ın bütçe disiplini, yatırımları ve üstün performans ile tüm ilçelerde gösterdiği başarılı hizmetler için ‘Maşallah’ yorumunu yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Olağan toplantısının ardından ASAT Genel Kurulu 8 gündem maddesini görüşmek üzere toplandı. Gündemin 4 ve 5’nci maddeleri üzerinde yapılan görüşmeler üzerine açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’nın Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan il olduğunu vurguladı.

CHP’li meclis üyelerinin ‘su fiyatları konusunda keşke indirime gitseydiniz. Bazı iller indirime gitmiş’ şeklindeki örnek vermesini değerlendiren Başkan Türel, 2004 yılında ilk belediye başkanlığı döneminde Antalya’nın en pahalı suyunu kullanan bir il olduğunu hatırlatarak, “ 2004 -2009 yılları arasında reelde yüzde 68’lik bir indirim ile Antalya’yı en ucuz su kullanan il haline getirdik. 2009’a kadar böyle devam etti. Dönem değişti. 2009-2014 arasında CHP’li yönetim görev yaptı. Su yine pahalandı. 2014 senesinde Antalya yeniden suyu en pahalı kullanan il haline gelmişti. Sonra biz göreve gelir gelmez gerek fiyat artışı yapmayarak, gerekse yapmış olduğumuz idari düzenlemelerle Antalya’yı suyu en ucuz kullanan iller arasına soktuk. Hatta en ucuz su kullanan il olmasını başardık” dedi.

SU HAYATTIR

‘Su hayattır’ diyen Başkan Türel, özellikle rakamlar konusunda bilgilendirmeler yaptı. Otel su fiyatları konusunda il bazında bilgiler veren Başkan Türel şunları söyledi. “Şu anda Ankara’da 16 TL, Bursa’da 14 TL, İstanbul’da 11 TL, olan iller arasında otel su fiyatlarının en ucuz olduğu il 6.27 TL ile Antalya’dır.  Antalya şu anda Türkiye’de otel konaklama tesisine göre söylüyorum en ucuz kullanan şehirdir. Her şey dahil. Yani su, atık su, KDV dahil 6.27 TL. Eskişehir, Muğla, Adana, Aydın, İzmir, İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya’dan da pahalı tarifeler kullanıyor. Şu anda fiyat artışı, zam ayarlaması tartışmalarına girmeden, şunu net bir şekilde söylüyorum. Türkiye’de suyu en ucuz kullanan şehir Antalya. Bu gerçeği bir yerine koyalım” şeklinde konuştu.

TEFE-TÜFE AYARLAMASI

Fiyat tarifesinin TEFE-TÜFE oranında otomatik olarak ayarlanacağını belirten Başkan Türel, bu konuya da açıklık getirdi. Türel, “ Antalya suyu en ucuz kullanan şehirse, her seferinde TEFE-TÜFE oranındaki artışların kamuoyuna fiyat zammı gibi sunulmaması için bundan sonra otomatiğe bağlamak adına bir adım atıyoruz. Artık Antalya Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanıyorsa bundan sonra gündeminde su zammı olmamalı. Böyle bir şey yapılmıyor. Sadece TEFE-TÜFE oranında bir fiyat artışı adeta otomatiğe bağlanmak suretiyle gerçekleşecek. Bu bir fiyat zammı değil aksine bu meselenin artık rutine bağlanması ile ilgili bir karardır. Bundan sonra Antalya’da TEFE neyse TÜFE neyse fiyat artışı o olacak. Çünkü suyu en ucuz kullanan il isek kurumsal bir disipline getirmek adına bunu yapıyoruz” dedi.

TİCARETHANEDE DE UCUZ

Ticarethane su fiyatları konusunda da Genel Kurul Üyelerini bilgilendiren Başkan Türel, “1 metreküp ticarethane su fiyatları itibariyle de Antalya yine Türkiye’nin en ucuzu. 1 metreküp ticarethane su fiyatlarında İstanbul’daki %5’lik indirimden bahsediyorsunuz. Başka bir şehirde %25’lik indirimden bahsediyorsunuz. Zaten bizden misli misli fazla fiyatları. İndirdikleri fiyatla bile bizden çok daha pahalı kalıyor. İstanbul Ticarethanede 17,89 TL, Ankara 16.98 TL, Mersin 10 TL, İzmir 10 TL, Adana 8 TL, Eskişehir 7 TL, Aydın 6.76 TL. Antalya 6.17 ile saydığım şehirler içerisinde 1 metreküp ticarethane su fiyatları yine her şey dahil atık su, KDV dahil en ucuz şehir. Burada şu yanılsama oluyor. Bazı şehirlerde atık su fiyatı ayrı, su fiyatı ayrı; halbuki aynı fatura ile gidiyor. Dolayısıyla bunun suyu ucuzmuş, toplamına bakacaksınız. Faturada gelen KDV dahil rakama bakacağız. Bunlarda Antalya en ucuzu olarak gözüküyor” dedi.

MESKENDE DE RESMİ DAİRELERDE DE UCUZ

20 metreküp su kullanan mesken su fiyatları konusunda da açıklama yapan Başkan Türel, “Ortalama metreküp su fiyatları itibariyle de Antalya en ucuz şehirler arasında. İstanbul 9 TL, İzmir 7 TL, Mersin 6.66 TL, Aydın 4.49 TL, Antalya 4.37 TL. Bir başka fiyat tarifesi de resmi dairelerin. Resmi dairelerin su fiyat tarifesinde de yine en ucuz şehir Antalya. Hem 4/1 falan. Ankara, İstanbul, Mersin, Adana, İzmir, Aydın diye ilk 6 sırayı bu şehirler resmi daire su fiyatları olarak paylaşmışlar. Antalya yine Muğla’dan sonra sonuncu 2.97’de. Yani Mersin’de 11 TL olan Antalya’da 2.97 TL. Adana’da 10 TL olan Antalya’da 2.97 TL. İzmir’de 9.84 olan Antalya’da 2.97 TL neredeyse 4/1’ine yakın hatta ve hatta daha da fazla 6 misline yakın. Büyükşehirlerle karşılaştırdığımızda daha ucuz bir tarifeyi resmi daire su fiyatı olarak kamu kurumlarımız kullanıyor” şeklinde konuştu.

İKİ İKİ DAHA DÖRT                                                              

Başkan Türel,  sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 senesi ile 2018 fiyat tarifeleri arasında büyük fark var. Yani 2013’teki fiyatlar, 2018’dekinden daha yüksek. Biz zaten gereğini yaptık. Rakamlar yalan söylemez. Mesela, Alanya’da Avsallar’da 2013’te  4,43 TL olan fiyat bu gün yarısı,  2018 artışımızla beraber 2,70.  Alanya Mahmutlar 2013’te 2,77 TL’ymiş. 2018 artışıyla 2,70 TL daha ucuz. Yine Türkler, 3,27 TL’ymiş 2018 de bu 2,70 olmuş daha ucuz. Manavgat 2013 fiyatları 2,57 TL’ymiş 2018 artışından sonra bile bundan daha ucuz Manavgat’ın su fiyatları 2,14 TL. Side çok enteresan. Side’de su fiyatları 12 TL 2013’te, bu gün 2018 artışıyla 1,82 TL 10 misli daha ucuz kullanıyor. Gündoğmuş, Akseki, Serik, Belek, Elmalı Finike, Demre, Beymelek, Kemer, hepsinde 2013 fiyatları daha yüksek, 2018 daha düşük.  Dolayısıyla Antalya’da suyu Türkiye’nin en ucuz şehri olarak kullanıyoruz diyorken rakamlarla kıyaslıyoruz. Ucuz neredeymiş Antalya’daymış. Bu iki iki daha dört”

HEM YATIRIM HEM BORÇ ÖDÜYORUZ ‘BU BİR MUCİZE’

ASAT’ın 2014 öncesi alt yapı borçları ile ilgili yüklü bir borç devir aldığını anlatan Başkan Türel, “340 milyon TL borç devir aldı ASAT. İlçe belediyeleri bazen gelirlerimiz Büyükşehir’e gidiyor diye konuşuyor. Ancak 340 milyon lirayı büyükşehir ödüyor bunu kimse söylemiyor. Hepsini tek tek sayabilirim. Alanya Belediyesi’nden 80 milyon TL devir almışız. Gazipaşa ilçesinden 64 milyon TL. İbradı’dan 2 milyon 903 bin TL. Kimden devir aldığımızı değil ne kadar devir aldığımızı konuşuyoruz. Serik’ten 3 milyon 420 bin TL. GATAP’tan artı Kemer dahil 22 milyon TL borç almışız. MATAP’tan 4 milyon TL almışız. Manavgat’tan MATAP’ın dışında 16 milyon liralık borç almışız. Toplamda 343 milyon 292 bin 556 TL olmuş. Biz bir taraftan yatırım yapıyorken ciddi bir borç ödeyen ASAT’tan bahsediyoruz bunu gerçekten başarmak hakikaten bir mucize” dedi.

MAŞALLAH

ASAT’ın 2013 yılında 76 milyon 558 bin TL’lik bir yatırım yaptığını hatırlatan Başkan Türel, 2017’de bu rakamın 389 milyon yatırım yapan bir ASAT olduğunu belirtti. 2018 bütçesinde 389 milyon TL’nin 2 misli artarak 700 milyon TL’lik ASAT yatırımından bahsedeceklerini belirten Başkan Türel, “2013 yılında ASAT’ın 76 milyon TL yapmış olduğu yatırımların yüzde 73’ü borçlanma yoluyla olmuş. Bir kısmı kredi yüzde 27’si öz kaynakla olmuş. Peki 2017 senesinde 389 milyon liralık yatırımın yüzde 99’u öz kaynaktan yapılmış bu müthiş bir rakam. Artık borçlanarak yatırım yapan değil neredeyse tamamen öz kaynağıyla borçlanmadan yatırım yapan ve yatırımını 2013’e göre 5 misli arttırmış bir ASAT var. ‘Maşallah’ tek kelimeyle maşallah” diye konuştu.

KOLAYLIK SAĞLAYAN TARİFE

ASAT’ın ortaya koyduğu bütçe performansı bütçe disiplini sayesinde fevkalade başarılı olarak değerlendiren Başkan Türel, “ Hedefimiz bir yatırım bütçesi olan 389 milyon TL’yi 700 milyona taşımak. İnşallah başaracağız. Ve gördüğünüz gibi bizim bütçelerimizin genellikle gerçekleşme oranları yüzde 80’lerin 90’ların üstünde oluyor. Öyle kağıt üzerinde bütçe yapmak için bütçe yapmıyoruz. Senelerdir kırsal kesimde çok sıkıntı yaşadığımız sorunları inşallah bu sene tarifeye koyduğumuz değişikliklerle çözmüş olacağız. Bunlardan abone türleri üstünde bir değişiklik yapıyoruz.

Antalyalılar suyu en ucuz kullanan vatandaşlar olarak Türkiye’de yerlerini alıyor. Ben tarifemizin bütçe performansımızın bütçemizinim vatandaşlarımıza her türlü kolaylık sağlayan bir düzenleme olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

GEÇMİŞ YILLA MUKAYESEM ÇOK DOĞAL

Başkan Türel konuşmasının sonunda CHP’li meclis üyelerinin niye geçmişle mukayese ediyorsunuz eleştirilerine de yanıt verdi. Başkan Türel,  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2009-2014 arası CHP’li bir belediye tarafından yönetildiğini belirterek, “O dönemle mukayese etmem kadar normal bir şey olamaz. Antalya madem su yönünden o kadar zengindi ki doğrudur, 2009’da CHP’li belediyeye en ucuz şehir olarak bıraktığımız da, 2014’te neden en pahalı hale getirdiniz. Suyu en ucuz kullanan şehir olarak teslim ettiğimiz Antalya’yı da vatandaşlara suyu Türkiye’de en pahalı satan Büyükşehir Belediyesi CHP oldu. İşte biz yeniden geldik. Türkiye’nin suyu en ucuz kullanılan şehirler arasına soktuk. Burada hala siyasi söylemlerle meseleyi gerçeğinden uzaklaştırıyorsunuz. CHP’li belediyeler. Mesken fiyatları İzmir’de bir metre küp su 7.26 TL. Onlar Antalya’nın seviyesine getirsin önce, Antalya’da 4.37 TL meskenlerdeki küpü, İzmir’in yarısı neredeyse. CHP’li belediyelerin vatandaşa pahalı su içirmekten başka yaptığı bir şey yok. Antalya, Türkiye’de suyu en ucuz kullanan şehir demeyi bir öğrenin” dedi.