BIST 9.464
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.492,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiyenin Avrupadaki sesi yayında

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen törenle Euronews Türkçe yayına başladı.

Abone ol

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Euronews'un Türkçe yayına başlamasıyla ilgili, ''Bizim Euronews'tan beklentimiz, Türkiye ile ilgili haberlerin sağlıklı bir şekilde yayınlanması. Çünkü biz Avrupa'da daha objektif Türkiye tanıtımı yapılmasını istiyoruz'' dedi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Şahin, Euronews'un TRT'nin yüzde 15.70'lik ortaklığıyla bugün resmen yayına başlayacağını söyledi. 8 dilde yayın yapan Euronews'un Türkçe ile birlikte yayın dili sayısının 9'a çıktığını ifade eden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bundan önce Euronews TRT ile defalarca ortaklık yapmaya gayret etti. Ancak bir netice alınamamıştı. 2008'de bize tekrar geldiler. Yaptığımız görüşmelerde epeyce mesafe almıştık. Ama TRT'nin yurt dışındaki kuruluşlarla ortaklık yapabilmesi Bakanlar Kurulu Kararı alınmasını gerektiriyordu. Başbakanımıza konuyu arz ettik. Bakanlar Kurulundan 28 Nisan 2009'da karar çıktı ve bu karar doğrultusunda biz tekrar Euronews ile çalışmaya başladık. TRT, böyle bir kuruluşa ortak olmakla kendi deneyimini arttırdı. Ama en önemlisi Euronews'ta haber oluşturan yapı içerisine bizim 17 tane Türk gazeteci koymamız. Bu arkadaşları daha çok Avrupa'da gazetecilik yapanlardan seçtik.''

Euronews yayınlarının şimdilik TRT 2'den sabah 06.00-07.00 saatleri arasında verileceğini dile getiren Şahin, ''Bunu 3 saate kadar genişletme şansımız var. Ancak bunu karasala taşımamız hem TRT 2'yi güçlendirecek, hem de Euronews haber yapısının TRT'nin deneyimine katkı sağlamasına artı değer olacaktır'' diye konuştu.

Şahin, yabancı bir basın mensubunun Türk izleyicisinin Avrupa hakkında ne tür haberler izlemek istediğini sorması üzerine, şunları kaydetti:

''Bizim Euronews'tan beklentimiz, Türkiye ile ilgili haberlerin sağlıklı bir şekilde yayınlanması, çünkü biz daha objektif Türkiye tanıtımı yapılmasını istiyoruz Avrupa'da. Ülkemiz çok arzu ettiğimiz tarzda tanıtılmıyor. Eski ön yargıların kırılması gerekir. Doğru olan Türkiye'yi Avrupa'ya tanıtalım.

Bunun yanında, aslında televizyonculuk konusunda Avrupa'dan daha zengin olduğunu iddia ettiğim bir ülkede yaşıyoruz. Euronews haber kanalı, 34 uydudan yayın yapıyor, bütün dünyayı kapsıyorlar. Böyle bir yayında Türkiye'nin olması çok önemli. Bunun ötesinde AB sürecine giden ülkede yaşıyoruz. Euronews'ın AB tarafından desteklendiğini bildiğimiz için böyle bir yapı içerisinde Türkiye'nin daha doğrusu TRT ile beraber Euronews olması önemli.''

İbrahim Şahin, Euronews'un İspanya'nın dönem başkanı olduğu bir süreçte Türkçe yayına başlamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ''İspanya ile bunu yan yana getirdiğimizde güzel bir tesadüf olduğunu ifade etmek istiyorum, yoksa bilinçli değil. Medeniyetler İttifakı dolayısıyla İspanya Başbakanı ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eş başkan olarak yönettikleri bu projeye de katkı sağlayacaktır. Umarım bu çalışma, AB'ye giden yolu hızlandırır'' dedi.

Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Şahin, kurulan ortaklığın uzun soluklu olmasını diledi.

EURONEWS İCRA KURULU BAŞKANI CAYLA

Euronews İcra Kurulu Başkanı Philippe Cayla da, 2004 yılında başlayan sürecin İbrahim Şahin'in TRT Genel Müdürü olmasıyla hızlandığını ve hükümetin desteğiyle pekişen uzun hikayenin bugün sonuçlandığını söyledi.

Cayla, Euronews'un çok dilli bir stratejiye sahip olduğunu belirterek, 9. yayın dili olan Türkçe'nin ardından 10. dil olarak da ekim ayı itibariyle Farsça yayın yapılacağını kaydetti.

Çok dilliliği sayesinde Euronews'un herkese kendi dilinde hitap ettiğini belirten Cayla, TRT'nin kendi pazarında lider konumundaki bir kanala katıldığını, Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar ve dil bölgesi olduğunu ifade etti.

Cayla, Türk halkının da uluslararası ve Avrupa ile ilgili haberleri daha iyi ve doğrudan ulaşabileceğini dile getirerek, ''Bunun tam tersi de söz konusu. Bu güçlü bir ilişki. TRT görüntü de verecek, böylece Türkiye'deki gündemi daha yakından takip edebileceğiz'' diye konuştu.

Philippe Cayla, bu akşamdan itibaren Türkçe Euronews'un kendi uydu kanallarından yayın yapacağını belirterek, ''Böylece toplam 100 milyon ev, 400 milyon insan bu yayınları izleyebilecek'' dedi.

Birkaç ay içerisinde tüm dünyada Euronews'un Türkçe yayınlarının izlenebileceğine işaret eden Cayla, Farsça'nın yerleşmesinden sonra 11. dilin de Çince olabileceğini bildirdi.

Euronews Genel Müdürü Michael Peters de, Euronews'un yeni bir dilde yayın yapmasının tanıtımının ilk kez Fransa dışında bir ülkede yapıldığını vurgulayarak, 5 yıllık sözleşmenin daha uzun soluklu olması temennisinde bulundu.

Toplantıya, Euronews Denetleme Kurulu Başkanı Pier Luigi Malesani de katıldı.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ: TÜRKİYE ŞİMDİ AB'Lİ OLDU

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Euronews'un Türkçe yayına başlamasıyla ilgili, ''Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) şimdiden üye olarak, hem de tam üye olarak girişini mecazi anlamda da, sembolik de olsa büyük bir coşkuyla alkışlıyoruz'' dedi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Arınç, sözlerine Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığına seçilen AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nu tebrik ederek başladı.

Arınç, TRT'nin çok sayıda atılım yaptığına işaret ederek, ''TRT, çok yeni kanallarda yeni teknolojilerle, yeni donanımlarla bütün dünyaya sesleniyor. Bu kanallarımızın her biri takdir topluyor. Biz uydular vasıtasıyla tüm dünyaya Türkiye'den mesaj veriyoruz. Doğru haber, doğru bilgilendirme görevini yapıyoruz'' diye konuştu.

TRT'nin bugün de Avrupa'nın en prestijli kurumlarından Euronews'un ortaklarından biri olarak yayına başlandığını anlatan Arınç, ''Genel müdürümden aldığım bilgiye göre, yarın sabahtan itibaren TRT 2'de sabah saat 06.00-07.00 arasında şimdilik yayına başlamış olacağız'' dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, bu işbirliği ile sadece TRT'nin yaptığı işbirliğinden konuşulmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin AB'ye şimdiden üye olarak, hem de tam üye olarak girişini mecazi anlamda da, sembolik de olsa büyük bir coşkuyla alkışlıyoruz. AB yolunda müzakerelerini büyük bir başarıyla sürdüren Türkiye olarak, şimdi de 8 dilin yanında Türkçe yayına başlanmış olunmasıyla gerçekten kendimizi bu birliğin önemli bir üyesi olarak sayıyoruz.

TRT, bu atılımlarıyla ve bütün Avrupa ülkelerine yapacağı yayınlarla Türkiye'nin gücünü potansiyelini, birikimini, enerjisini, kültür ve tarih varlıklarını ve en azından halkı bilgilendirme noktasındaki başarısını göstermiş olacaktır.''