BIST 9.551
DOLAR 32,51
EURO 34,83
ALTIN 2.488,87
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin AİHM adayları elemeyi geçti 3 isimden biri bomba

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görev yapacak yeni Türk yargıcın seçimi için belirlenen 3 hukukçu elemeyi geçti. Adaylardan birinin terör operasyonlarına karşı bildiri yayınlayan akademisyenlerden olması dikkat çekti.

Abone ol

AİHM'de görev yapan Işıl Karakaş’ın yerine görev yapmak üzere Türkiye tarafından Avrupa Konseyi’ne bildirilen Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Necati Polat ve Selma Öztürk Pınar elemeyi geçti.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun aktardığına göre Avrupa Konseyi nezdindeki uzmanlardan oluşan Danışma Paneli, Türkiye’nin Karakaş yerine Avrupa Konseyi’ne bildirdiği Prof. Dr. Kuran, Prof. Dr. Polat ve Prof. Dr Kibar’ın, AİHM Hâkimi olarak görev yapacak yeterliliğe ve niteliğe sahip oldukları yönünde görüş bildirdi. Türkiye’nin üç adayı önce mülakata çağrılacak. Seçim, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nun 8-12 Ekim’de Strazburg’taki sonbahar oturumunda yapılacak.

Ankara’nın daha önceden gösterdiği adaylar, yetersizlikleri sebebiyle reddedilmişti.

KRİTERLER NELER?
AİHM yargıcı seçilebilmek için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemi, Türk hukuk sistemi ve uluslararası kamu hukuku bilgisine hakim olmaları gerekiyor. AİHM'nin çalışma dilleri olan İngilizce ve Fransızca'dan en az birini çok iyi derecede kullanabildiklerini belgelemeleri şart koşulan adayların, 'yüksek ahlaki karaktere sahip' ve 35-60 yaş diliminde olmaları da isteniyor. Ulusal planda aday belirleme sürecinin de saydam ve tarafsız biçimde gerçekleşmesi talep ediliyor.

BİLDİRİYE İMZA ATAN AKADEMİSYEN ADAY
Adaylar arasında bulunan Prof. Polat, 'Barış için Akademisyenler' inisiyatifinde Sur, Cizre ve Silopi başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı hazırlanan 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisine imza atmıştı. Bu bildiriye imza atan birçok akademisyenin görevine darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname (KHK) ile son verilmişti.

KİMLER ADAY?
Prof. Necati Polat: 1963 Elazığ doğumlu. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi. Uluslararası hukuk, sosyal bilimler felsefesi ve siyaset teorisi konularında uzman. Polat, 2011 yılında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulu üyeliğine atandı. Polat’ın çok tartışılan 'Barış için Akademisyenler'in bildirisinde imzası bulunuyor.

Selma Öztürk Pınar: 1978 Almanya doğumlu. Eğitimini Almanya’da tamamladı. Hannover Leibniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Köln Üniversitesi’nde Judaizm ve Şark Bilimi doktorası yaptı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi. Pınar, Alman Hukuku ve İslam Hukuku alanında çalışıyor. Almanca, İngilizce, Arapça, Fransızca, Farsça ve İbranice biliyor.

Prof. Selamı Kuran: Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi. Uluslararası Hukuk, Deniz Hukuku ve Avrupa Birliği Hukuku konularında uzman.